Linkovi

Njujork - grad TV serija


Broj televizijskih serija koje se proizvode u Njujorku je dostigao neverovatne razmere. Industrija zabave trenutno donosi 8,7 milijardi dolara lokalnoj ekonomiji – što je porast od 21% za protekle četiri godine.

Filmski studiji se šire a proširuju se i mogućnosti za zapošljavanje. Dopisnik Glasa Amerike Bernard Šasman javlja se iz Stajner studija u Bruklinu.

Studio Stajner je najveći kompleks za proizvodnju filmova i TV serija na istočnoj obali. 49 televizijskih i kablovskih serija snima se u Njujorku, a većina njih u Stajnerovih 16 studija.

Medju njima su veoma gledane serije kao što su "Plava krv", "Imperija" i "Državna sekretarka"...

Luis Kastro je predstavnik gradonačelnikove Kancelarije za medije i zabavu.

“Televizija je zaista predvodila ovaj razvoj. Deo razloga je u tome što je došlo do prave eksplozije u potražnji za dobrim scenarijima. Zato sada imamo kablovske mreže, nove digitalne platforme koje naručuju nova scenarija. To znači da se mnogo nove proizvodnje odvija na polju televizije.”

55-godišnji Dag Stajner je zaslužan za dobar deo tog razvoja. On je od grada iznajmjio prostor koji je nekada pripadao mornaričkom brodogradilištu da započne svoju produkcijsku kuću, a sada ima prostor od 28.000 kvadratnih metara za proizvodnju TV programa, kao I dodatnih 28.000 koje je iznajmio za izgradnju novih studija. Dobio je finansijsku pomoć grada I države Njujork.

“Predvodili smo inicijativu za dobijanje poreskih olakšica za snimanje filmova i televizije. To se isplati gradu zbog infrastructure koja postoji i zbog velike ekipe filmskih stvaralaca koji su već ovde. To je postao veliki generator poslova – mislim da je direktno ili indirektno stvorio oko 85.000 radnih mesta koja sada postoje, i doneo oko 8 i po milijardi dolara ekonomske aktivnosti.”

Ako je Stajner u pravu, a grad nastavi program obuke ljudi iz svih sfera života, komesar Kastro kaže da će to doneti dobre stvari Njujorku i Njujorčanima.

“To znači poslove. Dobro plaćene poslove za srednju klasu Njujorčana. Bilo da je reč o supervizorima scenarija, asistentima produkcije, scenografima I kostimografima, velike mogućnosti u industriji zabave u Njujorku su sada otvorene zbog velike proizvodnje koja se tu odvija.”

Mornaričko brodogradilište je stvoreno početkom 19. veka kada je Tomas Džeferson bio predsednik, a veliki brodovi koji su plovili pod američkom zastavom su sagradjeni baš na ovom mestu. Sada je to mesto postalo gradilište velikih priča koje zabavljaju celu zemlju.

XS
SM
MD
LG