Linkovi

Imigranti napuštaju Kinesku četvrt u Njujorku


Vlasnici kompanija u Kineskoj četvrti i Maloj Italiji u Njujorku drže zajedničku božićnu paradu.
Vlasnici kompanija u Kineskoj četvrti i Maloj Italiji u Njujorku drže zajedničku božićnu paradu.

Planovi revitalizacije Čajnatauna podrazumevaju veći broj luksuznih domova i hotela a manji broj azijskih restorana i radnji.

Izuzetno visoke cijene nekretnina u Njujorku imaju dramatične poljedice po veliki broj susjedstava, uključujući i čuveni Čajnataun (Kineska četvrt). Taj dio Menhetna dugo je bio važna baza za imigrantske porodice. Veliki broj njih međutim napušta to područje, zbog sve većih cijena cijene stanovanja.

Menhetn je decenijama bio prva stanica putovanja mnogih imigranata koji su dolazili u Sjedinjene Države. Vremenom, zbog ubrzanog urbanog razvoja, u mnogim pristupačnim susjedstvima - gdje imigranti tradicionalno žive – sproveden je proces revitalizacije. U tom pravcu se, po svemu sudeći, kreće i Kineska četvrt. Piter Kvong je profesor azijsko-američkih studija i urbanista na Hanter koledžu.

“Investitori stvarno žele da transformišu taj dio grada, da bude puno radnji, prometa, višespratnica sa skupim stanovima. Gradske vlasti se pak vode logikom da je to urađeno širom Njujorka, naročito Menhetna, i da je Čajnataun poslednje područje koje nije revitalizovano.”

U prošlogodišnjem izvještaju, koji je objavio njujorški Azijsko-američki Fond za obrazovanje i pravne usluge, navode se detalji planirane revitalizacije Čajnatauna: veći broj luksuznih domova i hotela, povećanje cijena nekretnina, kao i manji broj azijskih restorana i radnji. Sun Meirong živi u tom susjedstvu od kako je prvi put došla u Sjedinjene Države iz rodnog grada Fužoa – 1990-tih. U njen restoran uglavnom dolaze kineski imigranti.

"U prošlosti je, na primjer tokom praznika Dana zahvalnosti, na ulici bilo toliko ljudi da niste mogli da prođete. U poslednje tri godine, nema međutim nikoga. To je promjena koju vidimo u Čajnataunu. Promet nam je značajno smanjen.”

Sun ističe da revitalizacija njenog susjedstva znači da se Kinezi izbacuju iz svojih domova.

"Kuće se renoviraju i nakon toga se prodaju investitorima, a da se i ne uzima u obzir mogućnost da se daju ljudima koji su tu živjeli, imigrantima. Sjedinjene Države su zemlja imigranata, ali mnogi koji dođu ovdje nemaju gdje da žive ili ne mogu to sebi da priušte.”

Visoke cijene stanovanja u Njujorku postale su predmet političke debate i pojedine organizacije tvrde da je taj trend ubrzan tokom osmogodišnjeg mandata Majkla Blumberga na položaju gradonačelnika. Li Hua je sekretar Udruženja kineskih službenika radnika.

“Blumberg je odgovoran za novi plan za istočni dio Menhetna. Na svim mjestima smo protestovali protiv njega – javnim pretresima, u gradskom odsjeku za planiranje, gradskom vijeću. Učestvovale su stotine ljudi. Blumberg međutim nije popustio. Jednostavno ih nije briga.”

Pojedini se nadaju da se sa stupanjem na dužnost novog gradonačelnika, može odustati od planiranih mjera. Bil de Blazio je tokom predizborne kampanje obećao da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih u Njujorku, te da će povećati broj jeftinih stanova.
XS
SM
MD
LG