Linkovi

Niz eksplozija gasa u Bostonu, ima žrtava


Vatrogasci se bore sa plamenom koji je zahvatio kuću, nakon eksplozije gasa u Andoveru, Masačuses, 13. septembra 2018.
Vatrogasci se bore sa plamenom koji je zahvatio kuću, nakon eksplozije gasa u Andoveru, Masačuses, 13. septembra 2018.

Najmanje jedna osoba je poginula, oko 12 je povređeno, a 39 kuća je potpuno uništeno ili izgorelo u nizu eksplozija prirodnog gasa u četvrtak nadomak Bostona u saveznoj državi Masačusets.

Policija države Masačusets je apelovala na sve građane u mestima Lorens, Andover i severni Andover , čije kuće se sanabdevaju gasom kompanije Kolumbija, da se evakuišu dok se ne završi proces dekompresije gasovoda. Evakuisane su čtave četvrti, oko osam hiljada ljudi.

Kao dodatne mere bezbednosti isključeni su dovodi struje i gasa.

Čovek sa kojim su razgovarali naši novinari kaže da je uspeo da se probije do svoje kuće kada je već počela evakuacija. Druga kuća od njegove bila je sravnjena sa zemljom.

"Ne mogu ni da zamislim šta bi bilo da je to moja kuća koju sam kupio pre dve godine. To bi me potpuno uništilo", rekao je on.

Sa rancem punim ličnih stvari koje je uspeo na brzinu da ugrabi, on ide da prenoći kod majke koja živi u drugom gradu. Otvoren je veliki broj centara za prihvat evakuisanih osoba.

Iz bolnice Lorens dženeral saopšteno je da imaju na lečenju četiri pacijenta koji su zadobili opekotine, ali nisu dali detalje o njihovom opštem stanju.

U međuvremenu mnogima je dozvoljeno da se vrate kući.

"Hiljade tehničara je na terenu. Oni idu od kuće do kuće i proveravaju da li su bezbedne za povratak", izjavo je Čarls Bejker, guverner Masačusesa.

Agencija za vanredne intervencije Masačusetsa tvrdi da je do eksplozije došlo zbog velikog pritiska na glavnu cev za dovod gasa. Detaljna istraga je u toku.

Neki lokalni zvaničnici rekli su da su stanovnici pogođenih gradova bili u strahu dok su panično kupili najvrednije stvari iz kuća, ne znajući da li će moći da se vrate.

Predstavnik građana severnog Andovera Fil Dekolođero kaže da su se sve njegove komšije okupile na ulici, dok su samo nekoliko ulica dalje kuće buktale u plamenu.

"Bilo je zastrašujuće i veoma opasno", kazao je on.

Šef policije obližnjeg grada Meten naveo je da su u Lorensu 20 do 25 kuća već bile u plamenu kada su oni oni stigli u pomoć i da se od vatre nije videlo nebo.

Gradovi Lorens, Andover i seveni Andover udaljeni su oko 40 kilometara od Bostona i imaju više od 146 hiljada stanovnika. U Lorensu koji je najveći, živi 80 hiljada, pretežno Latinosa.

XS
SM
MD
LG