Linkovi

Objavljeni novi snimci iz Niksonove ere


Predsednik Nikson i sovjetski lider Leonid Brežnjev posle potpisivanja Sporazuma o smanjenju nuklearnog arsenala 21. jun 1973.

Poslednjih 340 sati tajno snimljenih telefonskih poziva i sastanaka iz Bele kuće u vreme kada je Ričard Nikson bio predsednik konačno su objavljeni u javnosti.

Niksonova biblioteka i muzej u Los Anđelesu navodi da poslednja grupa snimaka obuhvata period od 9. aprila do 12. jula 1973, dan pre nego što je senatskom odboru, koji je istraživao aferu Votergejt, otkriveno da postoji tajni sistem za prisluškivanje u tom vašingtonskom hotelu.

Snimci obuhvataju diskusije o nekoliko pitanja, uključujući Votergejt, Vijetnam i sastanak predsednika Niksona sa tadašnjim sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevim.

"Uvek mislim da je fascinantno šta predsednik, svojim rečima, misli o drugim predsednicima. To je ono što čujete ovde, njegove direktne misli i interakciju sa nekim poput Brežnjeva. To je veoma interesantno i mislim da je veoma važno da eksperti čuju razgovore iz Ovalne kancelarije sa ovim veoma uticajnim liderima“, ističe arhivar u Niksonovoj biblioteci i muzeju, Gregori Kaming.

Među političkim ličnostima koje se čuju na snimcima su i trojica Niksonovih naslednika – predsednici Džerald Ford, Ronald Regan i Džordž Buš Stariji.

Biblioteka će takođe pružiti na uvid javnosti više od 140.000 stranica pisanog materijala.

Zajedno sa ovim poslednjim kontingentom, sada je objavljeno svih 3.000 sati snimaka Niksonovih razgovora, od februara 1971. do jula 1973.
XS
SM
MD
LG