Linkovi

NIN: Tužilaštvo uputilo zahtev da se ispita poslovanje Krušika


Sedište Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj ulici (Foto: VOA)
Sedište Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj ulici (Foto: VOA)

Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je 18. novembra Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) i Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) zahtev da ispitaju poslovanje Krušika sa privatnim trgovcima oružja, objavio je nedeljnik NIN na svojoj Fejsbuk stranici.

Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja „povodom javno iznetih tvrdnji o privilegovanju određenog broja pravnih lica u privatnom vlasništvu u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme fabrike Krušik“, navodi se u tekstu koji će u štampanom izdanju biti u prodaji u četvrtak.

Nedeljnik NIN otkriva i nove detalje o poslovanju privilegovanih preduzeća koja su od Krušika dobijala oružje po povoljnijim cenama, ponekad nižim i od cene koštanja mina.

Krušik je, prema pisanju NIN-a, morao da se zadužuje, dok su mu GIM, Partizan tek i Internešnal golden grupa iz Abu Dabija, čiji je jedan od akcionara Vlada UAE, dugovali sedam miliona evra za isporučeno naoružanje.

Nadzorni odbor Krušika je 12. marta 2018. godine, deset dana pošto je istekao rok da Srpskoj banci vrati poslednju ratu dugoročnog kredita od 449.966 evra, ovlastio tadašnjeg direktora Mladena Petkovića da zatraži da se taj rok produži do 31. maja, jer, kako otkriva NIN, Krušik na računu nije imao dovoljno novca.

U zapisniku sa sednice Nadzornog odbora, u koji je NIN imao uvid, navodi se da poslednja rata kredita od Srpske banke nije izmirena, jer Krušik nije naplatio potraživanja od svojih dužnika.

Krušik je potom, 27. novembra 2018. godine, od Srpske banke pozajmio još dva miliona evra, a zauzvrat je morao da založi brojne nepokretnosti i poslovni prostor.

U isto vreme dok je Krušik stavljao pod hipoteku svoju imovinu da bi obezbedio novi kredit, GIM Gorana Todorovića, koju je zastupao i otac ministra policije Branko Stefanović, postaje vlasnik ekskluzivnog poslovnog prostora u centru Beograda.

Nedeljnik NIN otkriva i dokumenta iz februara ove godine, koji potvrđuju sumnje da privilegovane firme mine iz valjevske fabrike nabavljaju po povoljnijim cenama od drugih, već i da ih dobijaju čak i ako nisu platile ugovorenu cenu.

Iako je deo ugovora zaključen sa GIM za kupca iz Saudijske Arabije, vredan 5,5 miliona dolara realizovan do kraja prošle godine, Krušik navodi da je "ostalo za naplatu 3.431.835 dolara".

Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) zatražili su u sredu od Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac da pokrene postupak na osnovu navoda Aleksandra Obradovića iz Krušika, te i u slučaju drugih navodnih afera, ili će insistirati na njenoj smeni.

Oni su zalepili nalepnice na zgradu u kojoj je sedište Republičkog javnog tužilaštva, sa likovima Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika i Zagorke Dolovac, te zahtevali da tužilaštvo odmah pokrene zahtev za puštanje Obradovića iz kućnog pritvora.

XS
SM
MD
LG