Linkovi

Emilfarb: Ogroman potencijal CG


Predsjednik Strateks grupe Nil Emilfarb
Predsjednik Strateks grupe Nil Emilfarb

Crna Gora ima ogroman potencijal da postane prvoklasna destinacija, kaže u intervjuu za Glas Amerike američki biznismen Nil Emilfarb, predsjednik Strateks grupe koja u Crnu Goru ulaže od 2006. godine.

Američka kompanija, planira niz projekata na cnogorskom primorju, ali i na sjeveru.

Predsjednik Strateks grupe u Vašingtonu se sastao sa senatorima i kongresmenima da bi, kako kaže za Glas Amerike, promovisao Crnu Goru. Američki zakonodavci su zadovoljni zbog mojih investicija u zemlju, prenosi Nil Emilfarb s kojim smo razgovarali ispred crnogorske ambasade.

„Kao što znate, uložili smo mnogo u Crnu Goru i potrebna nam je veća američka podrška, više investicija, turista. Ako američki senatori i kongresmeni pokažu interesovanje za Crnu Goru, to bi bio podsticaj za Amerikance i američke i druge investitore da dođu u tu zemlju, što bi povećalo interesovanje za nju. Crna Gora postaje poznata i uskoro se će nadam se postati članica NATO-a”.

Strateks grupa počela je da posluje u Crnoj Gori 2006. godine, uglavnom ulažući u nekretnine, od kojih je svakako najpoznatije ekskluzivno turističko naselje Dukljanski vrtovi gdje će, nada se Emilfarb, od oktobra početi da se gradi hotel sa pet zvjezdica. Kompanija će i u budućnosti više investirati u izgradnju hotela i sektor usluga.

Crna Gora je mlada zemlja, u kojoj postoji veliki broj prilika za ulaganje, jer je riječ o destinaciji u usponu. Kao što se, na primjer, Kuba sada otvara i pruža velike prilike za investiture, isti slučaj je sa Crnom Gorom. Ne vidim da postoje politički rizici, već samo uobičajni poslovni rizici.”

Američkog investitora, u oktobru, očekuje početak realizacije još jednog velikog projekta – proširenja i modernizacije marine u Budvi, u saradnji sa turskom Doguš grupom. Nil Emilfarb se nada da će grad 2018. godine, dobiti prvoklasnu destinaciju.

“Budva će dobiti savremenu, prvoklasnu marinu, sa pet zvjezdica. To će biti ogroman podsticaj za Budvu i Crnu Goru, kao što je veoma uspješan projekat Porto Montenegro učinio Crnu Goru prepoznatljivom. Budva ima jedinstvenu marinu zato što je uz Stari grad i treba da je modernizujemo. Kompanija Doguš, jedna od najvećih u Turskoj, vlasnik je oko 15 marina širom Mediterana i ima veliko iskustvo.”

Emilfarb najavljuje da će u novoj marini biti mjesta i za lokalne ribare.

“Postojao je određeni otpor ribara, ne zato što smo htjeli da ih izbacimo, već zato što nisu razumjeli šta planiramo da uradimo. Pravi ribari, a ne taksi čamci, ostaće u marini, u suštini besplatno, tako da ne planiramo da izbacimo ribaske čamce.”

Strateks grupa takođe planira da za par godina preuzme kontrolu nad Budvanskom rivijerom, gdje trenutno ima udio od 30 odsto.

“Budvanska rivijera je takođe vlasnik Svetog Stefana, koji vlada želi da zadrži u svom vlasništvu. Ideja je da se privatizuje vladin udio i podijeli kompanija. Vlada bi zadržala Sveti Stefan, a mi bi mogli da preuzmemo kontrolu nad ostatkom.“

Kompanija želi da gradi hotele i na lokacijama u Kotoru, a nada se i da će za nekoliko godina započeti projekte u Kolašinu koji će, kako smatra naš sagovornik, biti velika destinacija zbog izgradnje autoputa.

“Vjerujem da će mi se isplatiti investicija u Crnu Goru, koja ima ogroman potencijal da bude prvoklasna destinacija. Mi donosimo radna mjesta, turiste, ulažem u zajednicu.”

Dugoročnije planove Nil Emilfarb takođe vezuje za Crnu Goru gdje se osjeća kao mještanin.

“Možda ću i da umrem u Crnoj Gori, za 50 godina”..

Predsjednik Strateks grupe u međuvremenu savjetuje crnogorskim vlastima da investitorima nude gotove projekte, u koje može odmah da se ulaže umjesto, kako navodi, čekanja dvije ili tri godine da se riješe svi eventualni problemi.

XS
SM
MD
LG