Linkovi

Nikolićeva najavljena kandidatura - raskol ili vešta politička igra vlasti?


I predsednik u najavio trku za drugi mandat - Tomislav Nikolić, predsednik Srbije. (AP Photo/Darko Vojinovic)
I predsednik u najavio trku za drugi mandat - Tomislav Nikolić, predsednik Srbije. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Poslednjih 24 sata vest dana u Srbiji je da je kandidaturu za još jedan predsednički mandat najavio i aktuelni predsednik Tomislav Nikolić. Time je ujedno i otvoreno pitanje da li se time najavljuje i raskol u vladajućem vrhu pred sednicu Glavnog odbora SNS-a u peta, kao i da li je novonastala šansa za opoziciju.

Rastanak ili vešta politička igra – to je pitanje koje danas svi postavljaju u Srbiji nakon najave da će se u trku za drugi mandat uključiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Samo dan nakon što je vrh SNS-a odlučio da kandidat stranke bude njen lider Aleksandar Vučić, i kada se činilo da je pitanje budućeg pred-sednika stvar formalnosti koja će se završiti u prvom izbornom krugu ubedljivom pobedom aktuelnog premijera, iznenadna najava Nikolićeve kandidature čini se da je pomrsila račune svim akterima na političkoj sceni.

Za sada se ne oglašavaju ni Vučić, ni Nikolić, ali je savetnica predsednika Stanislava Pak danas izašla u javnost sa porukom da Tomislav Nikolić protiv podela i da je spreman na dogovor. U suprotnom, najviše štete će imati sam Vučić, ali i Srbija, poručio je preko savetnice Nikolić, a Televizija N1 otkriva da je u utorak Nikolić poslao pismo Vučiću u kome mu, u zamenu za podršku na predničkim izborima, traži nazad mesto predsednika SNS i premijersku fotelju.

Iz Vlade je stigla je informacija da je najava Nikolićeve kandidature šokirala Vučića i celu Vladu, kao i da Vučić nema nameru da pozove Nikolića i da ne očekuje Nikolićev poziv, jer ga on "više ne zanima".

I iz vrha SNS-a su krenule oštre optužbe na račun Nikolića, dok je lider SPS-a Ivica Dačića nazvao Nikolićevu kandidaturu sramnom.

Analitičari u Beogradu ostavljaju još prostora za dogovor politič-kog oca i sina i Nikolićevo povlačenje – s obzirom da on još nije ni potvrdio, ali ni demantovao vest da će se kandidovati na izborima.

Sa druge strane, Nikolićeva kandidatura će sigurno naneti štetu i oslabiti Vuka Jeremića i Sašu Jankovića, kandidate koje podržava opozicija.

Jeremić je na svom tviter profilu prokomentarisao aktuelnu situaciju rečima da je ovo što se dešava direktna posledica pet godina ponižavanja institucije predsednika, a Saša Janković ocenjuje da je Srbija talac frakcijskih podela, u onome što je on nazvao Srpska radikalna stranka:

"Mi imamo Vojislava Šešelja, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, kao svojevrsne Topaloviće i svako od njih u nekom momentu kaže – hoću svoj deo, nećete da me prevarite", kaže Janković aludirajući na dijalog iz kultnog srpskog film "Maratonci trče počasni krug". "I pri tome je sasvim jasno da postoji značajan uticaj nekog stranog faktora".

"Mi naravno to podržavamo ovaj raskol u vladajućoj koaliciji", kaže Saša Radulović iz pokreta Dosta je bilo. "Pad rejtinga SNS-a značajno dovodi u pitanje njihovu pobedu na izborima, odnosno otvara ozbiljan i veliki prostor za opoziciju da sa jednim kandidatom i pobedi na tim izborima."

Na kraju, i lider SDS-a i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenjuje da Vučić i Nikolić imaju jako malo vremena da se dogovore. Ukoliko se ne dogovore, međusobni rat će zaokupiti Vučića i Nikolića i to je šansa za opoziciju, smatra Tadić.

XS
SM
MD
LG