Linkovi

Lideri Srbije u poseti Banjaluci


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom posete Banjaluci izjavio da je spreman da poseti i Sarajevo, kada bude pozvan.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom današnje posete Banjaluci izjavio da je spreman da poseti i Sarajevo ako ga pozovu, a članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću poručio da nikada nije rekao ništa loše o njemu ili Bosni i Hercegovini.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, tokom svoje prve posete Banjaluci na toj funkciji, da je spreman da ode i u Sarajevo kada ga pozovu.

Nakon sastanka Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske Nikolić je istakao da poštuje činjenicu da je BiH članica Ujedinjenih nacija, da je njen glavni grad Sarajevo i da je to država sa dva entiteta i tri naroda:

“Danas okolnosti nisu takve da popularnost u svojoj zemlji stičem izazivajući strah i netrpeljivost prema drugoj državi. Gospodin Izetbegović nema razloga da loše govori o meni. Ja javno rekao da ću doći u Sarajevo kada me pozovu, ali, zaista, ne bih išao bez poziva da kucam na nečija vrata, niti je to praksa u svetu. Ponudio sam i gospodinu Izetbegoviću i predsedniku Hrvatske gospodinu Josipoviću, i gospođi Jahjaga da se sastanemo kad god žele, gde god žele. Odgovora nema”, primetio je Nikolić.

Domaćin susreta, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao je da Izetbegović ne predstavlja BiH i da je on, kako je naglasio Dodik, predstavnik bošnjačkog naroda, jer iza njegovih izjava ne stoje usaglašeni stavovi Predsedništva BiH:

“Ako želi da predstavlja BiH onda mora da ima stav Predsedništva BiH. On ta stav nema i njegovi stavovi su više internopolitički nego što su zvanični stavovi BiH i želim da se to razume i zna. Mi nemamo ništa protiv toga što on iznosi stavove vezano za bošnjački politički milje, ali smo protivni tome da se stvara predstava o BiH da je ono što govori Izetbegović govori i BiH”, kaže Dodik.

Premijer Srbije Ivica Dačić, koji je zajedno sa Nikolićem posetio Banjaluku je, odgovarajući na pitanja novinara poručio da će biti uklonjena spomen ploča u Preševu borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe:

“Pozivam vlasti opština Bujanovac i Preševo da vode računa o tome i da sami uklone taj spomenik da ne bismo izazivali međunacionalne konflikte. Ukoliko se to ne desi – država će to uraditi. O tome je obaveštena i medjunarodna zajednica, zato što je to otvorena provokacija i jer se time želi pokazati da Srbija ne kontroliše deo svoje teritorije.”

Tokom današnjih razgovora u Banjaluci razmatrani su dosadašnji aspekti provođenja Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srbije i RS. Posebna pažnja posvećena je privredi, a naročito oblasti energetike, sa ciljem da se uspostavi što bolja saradnju između elektroprivreda Republike Srpske i Srbije. Istovremeno, ministarstva pravde Srbije i Republike Srpske su potpisala Memorandum o saradnji.
XS
SM
MD
LG