Linkovi

Ban Ki Mun: UN spremne da pomognu


Posle susreta sa predsednikom Srbije, generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je žaljenje zbog katastrofalnih poplava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali i uverenje da će tri države prebroditi probleme.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je danas tokom susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Njujorku uputio izraze saučešća povodom nedavnih žrtava poplava i ponovio spremnost svetske organizacije da podrži vladina nastojanja na oporavku i rekonstrukciji.

Kako prenose srpski mediji, Ban Ki Mun prihvatio poziv predsednika Nikolića da učestvuje na donatorskoj konferenciji za sanaciju posledica poplava u Srbiji.

Generalni sekretar se zahvalio Nikoliću na učesću srpskih trupa u mirovnim misijama širom sveta. Politika pomirenja i saradnje u regionu koju promoviše Nikolić je veoma ohrabrujuća rekao je Ban Ki Mun.

Predsednik Nikolić se zahvalio na izrazima saučešća i dodao da je katastrofalna poplava donela mnogo nesreće, ali je i pokazala veliku odgovornost Vlade Srbije i zadivljujuću solidarnost i odlucnost gradjana, navodi se u saopštenju Nikolićeve pres službe. Ljudske žrtve su nenadoknadive i duboko žalimo i saosećamo sa porodicama. Sada nam predstoji obnova i to je ono gde bih zamolio za vašu pomoć rekao je Nikolić.

Tomislav Nikolić pozvao je države članice SB UN da pomognu Srbiji posle jedne od najvećih poplava u Evropi u proteklih sto godina.

Na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu za period od 21. januara do 15. aprila ove godine, Nikolić je predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti UN uručio DVD na kojem je, kako je rekao, snimak dela tragedije koja je pogodila Srbiju.
XS
SM
MD
LG