Linkovi

Niki Hejli: Severnokorejski lider "traži rat"


Američka ambasadorka u UN Niki Hejli na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj krizi sa Severnom Korejom, 4. septembar 2017.
Američka ambasadorka u UN Niki Hejli na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj krizi sa Severnom Korejom, 4. septembar 2017.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, rekla je u ponedeljak da severnokorejski lider Kim DŽong Un "moli za rat" i upozorila da Sjedinjene Države nemaju bezgranično strpljenje.

"Njegovo uvredljivo korišćenje raketa i njegove nuklearne pretnje pokazuju da on moli za rat", rekla je Hejli. "Rat nije nikad nešto što SAD žele; mi ga ne želimo sada, ali strpljenje naše zemlje nije neograničeno; branićemo naše saveznije i našu teritoriju".

Video: Poziv na nove sankcije

US Envoy Haley Warns North Korea's Leader Is Begging for War'
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Hejli je govorila na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, sazvanom nakon što je Severna Koreja izvela svoju šestu nuklearnu probu u nedelju. Pjongjang je proglasio uspeh probe hidrogenske bombe, koja može da se montira na interkontinentalnu balističku raketu (ICBM). Međunarodni eksperti to još nisu potvrdili, ali su rekli da je testirana bomba veća od svih prethodnih koje su detonirane prilikom nuklearnih proba Severne Koreje.

"Došlo je vreme da se iscrpu sva diplomatska sredstva kako bi se okončala ova kriza; to znači hitno donošenje najjačih mogućih mera ovde u Savetu bezbednosti", rekla je Hejli.

Video: Hejli o nuklearnim ambicijama Pjongjanga

Haley: US Does Not Want War with North Korea
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Hejli je rekla da Sjedinjene Države predložiti rezoluciju o novim sankcijama o kojoj će članice Saveta pregovarati ove nedelje i da se nada da će ona biti stavljenja na glasanje sledećeg ponedeljka.

Jedna nedelja bila bi vrlo kratak rok za donošenje takve rezolucije; za prethodne je bilo potrebno između jednog i tri meseca preliminarnih pregovora između Sjedinjenih Država i Kine, kako bi se usaglasile nove sankcije.

Izlaslanici Južne Koreje i Japana, kao i nekoliko članica Saveta, podržali su poziv SAD za snažne i oštre međunarodne sankcije.

Hejli je takođe odbacila kinesku inicijativu kojom se Severna Koreja poziva da zamrzne svoje nuklearne aktivnosti, a da za uzvrat Sjedinjene Države i Južna Koreja zamrznu svoje redovne zajedničke vojne vežbe u regionu. To "zamrzavanje za zamrzavanje", kao što je poznato, bilo bi sprovedeno kako bi se ustanovilo okruženje pogodono za razgovore o nuklearnim temama.

"Ideja, koju neki predlažu, takozvanog zamrzavanja za zamrzavanje je uvredljiva", rekla je Hejli. "Kada lupeški režim ima nuklearno oružje i ICBM uperene na tebe, onda ne preduzimaš korake da spustiš svoj gard. Niko to ne bi uradio, mi svakako nećemo".

Kina je severnokorejski sused i najbliži saveznik. Kineski izaslanik u UN, Liu Đijei osudio je severnokorejske akcije i pozvao na njihovo okončanje, ali je takođe ponovio kinesku poziciju da ne postoji vojno rešenje krize. "Kina nikada neće dozvoliti haos i rat na poluostrvu", rekao je.

"Nema sumnje da sada doživljavamo jednu od najtežih i najdramatičnijih faza razvoja događaja na Korejskom poluostrvu", rekao je ruski ambasador u UN, Vasilij Nebenzi. "Nije preuveličavanje ako se kaže da je stanje mira u regionu ozbiljno ugroženo i da pretnja prerastanja ovog konflikta u vruću fazu raste više nego ikad", dodao je.

On je zatražio od straba da "sačuvaju hladnu glavu" i uzdrže se od svih poteza koje bi mogli da dalje eskaliraju tenzije.

Čovek gleda TV vesti o mogućoj nuklearnoj probi Severne Koreje na seulskoj železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 3. septembra 2017.
Čovek gleda TV vesti o mogućoj nuklearnoj probi Severne Koreje na seulskoj železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 3. septembra 2017.

Ranije u ponedeljak, južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je detektovalo znake da se Severna Koreja priprema za novu probu balističke rakete, ili moguće ICBM-a. Ministarstvo je takođe saopštilo planove da privremeno rasporedi četiri nova lansera THAAD raketnih odbrambenih sistema.

Sastanak u ponedeljak bio je drugi put u manje od nedelju dana da se Savet bezbenosti sastaje kako bi raspravljao severnokorejske nuklearne i balističke aktivnosti.

Pjongjang je lansirao raketu koja je preletela Japan prošle sedmice, izazivajući snažne osude 15-očlanog Saveta. Savet je 5. avgusta, anonimnim glasanjem, usvojio novi paket novih, do sada najoštrijih sankcija protiv Severne Koreje, uključujući i zabranu izvoza uglja, olova, gvođa i morske hrane.

Diplomatama ponestaju grane koje bi mogli da ciljaju sankcijama. Nafta je najvažnija grana zemlje, dok je tekstilna industrija takođe važan generator prihoda. Savet bi takođe mogao da razmotri određivanje novih pojedinaca i entiteta za zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

XS
SM
MD
LG