Linkovi

I "Najki" se odrekao Armstronga


Lens Armstrong (arhivski snimak)
Lens Armstrong (arhivski snimak)

Američki biciklista, koji je u središtu doping skandala, objavio je i da više neće biti na čelu svoje humanitarge organizacije za borbu protiv raka "Livestrong"

Loše vesti za Lensa Armstronga stižu u talasima. Naravno - sve u vezi sa optužbama - i presudom – da je ipak koristio nedozvoljena stimulativna sredstva svih ovoh godina.

Današnji dan mogao bi da znači i definitivan kraj bilo kakve pozitivne priče u životu Lensa Armstronga. Osramoćeni biciklista jutros je objavio da više neće biti na čelu svoje humanitarge organizacije za borbu protiv raka – Livestrong. Odmah potom, Armstrongov najveći i najprivrženiji korporativni sponzor - kompanija „Najki“ - objavio je da raskida ugovor o sponzorstvu s njim, iako je prethodno saopštio da „stoji uz“ čoveka, koji je tako beskompromisno tvrdio da je nevin.

U saopštenju, predsednik „Najkija“ Fil Najt je poručio da zbog naizgled neoborivih dokaza da je Lens Armstrong koristio doping i pogrešno navodio „Najki“ više od decenije, kompanija sa velikom tugom mora da raskine ugovor s njim. U sedištu „Najkija“ u Oregonu, fitnes centar koji je nosio Armstrongovo ime više se neće zvati tako. Kompanija je bila pod velikim pritiskom da se odrekne bicikliste, a u Portlandu su juče čak održane i ulične demonstracije.

„Ne samo da su se dopingovali da bi ostvarili rezultate u sportu, već su naterali druge članove tima da koriste nedozvioljena sredstva“, kazao je jedan od učesnika demonstracija.

U avgustu, Američka antidoping agencija (USADA) doživotno je zabranila Armstrongu da se takmiči i diskvalifikovala sve njegove rezultate u poslednjih 12 godina, otvorivši put da mu na kraju bude oduzeto svih sedam pobeda na Tur De Fransu i bronzana olimpijska medalja iz Sidneja 2000. Armstrong i dalje poriče da je ikada uzeo koristio nedozvoljena sredstva, ali skoro sve njegove timske kolege su do sada izašle u javnost sa tvrdnjama da jeste.

„Poricati da je Lens koristio doping posle ovog izveštaja je kao da poričete da postoji zemljina teža“, naglasio je autor Denijel Kojl.

Najava Armstrongovog povlačenja sa čela „Livestronga“ poklapa se sa pripremama za obeležavanje 15. godišnjice postojanja te humanitarne organizacije ovog vikenda. Armstrong kaže da je odluku da ode doneo kako bi grupa mogla da se fokusira na svoju misiju, a ne njegove lične probleme.
XS
SM
MD
LG