Linkovi

Nikšić: Četiri radnika u bolnici od curenja amonijaka u pivari


Pivara "Trebjesa" u Nikšiću (Foto: RTCG.me)
Pivara "Trebjesa" u Nikšiću (Foto: RTCG.me)

Četiri osobe primljene su u subotu u nikšićku bolnicu sa simptomima vrtoglavice, nakon što je došlo do curenja amonijaka u pivari Trebjesa, prenose lokalni mediji.

Prema informacijama državne televizije, četiri osobe su primljene u nikšićku Opštu bolnicu simptomima vrtoglavice nakon što je, prilikom demontaže, došlo do curenja amonijaka, ali su vatrogasci i radnici brzom reakcijom spriječili da dođe do težih posljedica.

"Osjećao sam neki opori miris, vrtoglavicu, bol u glavi mučninu, bol u želucu, crvenilo očiju", kazao je za RTCG jedan od radnika koji je primljen o nikšićku bolnicu i dodao da se “nakon ukazane pomoći osjeća bolje”.

Iz Pivare "Trebjesa" saopšteno da se "danas oko 11:30 sati desio incident u pogonu energetike" i da se “radi na utvrđivanju uzroka i saniranju posljedica".

"Ono što je najvažnije u ovom trenutku je da ne postoji rizik vezan za zdravlje i bezbjednost ljudi, kako naših zaposlenih tako i građana", saopštila je za Javni servis PR “Trebjese”, Natalija Milić.

Načelnik službe zaštite i spašavanja u Nikšiću, Veselin Gardašević, rekao je da su ih iz Pivare "Trebjesa" u 11 sati i 40 minuta obavijestili da curi amonijak, i da se dvoje vozila sa osam vatrogasaca odmah uputilo u fabriku kako bi se spriječile veće neželjene posljedice.

"Pokušali smo da zatvorimo ventile, ali nije bilo do ventila, već su se izvodili neki radovi i došlo je do curenja amonijaka na cijevima", rekao je Gardašević za RTCG. “Brzo smo intervenisali i srećom nije bilo povrijeđenih niti trovanja.

Amonijak je bezbojni otrovni gas oštrog mirisa, čije niže koncetracije mogu dovesti do respiratornih problema i glavobolje, a više i do abnormalne akumulacije tečnosti u plućima, poznatije kao plućni edem.

XS
SM
MD
LG