Linkovi

Nije podržan Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o razgraničenja Kosova i CG


Kosovski parlament
Kosovski parlament

Poslanici Skupštine Kosova odlučili su u petak da prekinu sednicu o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i novo zasedanje zakazali za 28. februar. Ovu odluku poslanici su doneli jer nije postignuta saglasnost o glasanju, jer Demokratski savez Kosova nije podržao Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova partije koja je bila na vlasti 2015. godine kad je Sporazum o demarkaciji potpisan sa Crnom Gorom zatražili su danas da Nacrt zakona o ratifikaciji tog sporazuma sadrži i prateću dokumentaciju radi informisanja javnosti. Zahtevaju izveštaj tadašnje komisije koja je radila na demarkaciji, kao i izveštaj međunarodnih zvaničnika koji su ocenili da razgraničenjem Kosovo ne gubi teritoriju.

Nakon toga usledila je žustra rasprava između premijera Kosova Ramuša Haradinaja i poslanika Demokratskog saveza Kosova.

"Više od dve godine traje spor oko granice sa Crnom Gorom, susedom sa kojim smo imali i tragičnu, ali i korektnu prošlost. Vlada Kosova je formirala komisiju koja je uradila izveštaj o tome. Meni nije jasno šta boli Demokratski savez Kosova. Sram vas bilo, vi ste protiv svoje zemlje. Hoćete da relativizujete, boli vas izveštaj državne komisije vaše zemlje. Vi prihvatate sporazum dva predsednika, ali ne i komisije. Zašto držite građane blokirane, hajde da završimo sa ovim", rekao je Haradinaj.

"Žao mi je što jedan premijer tako govori. Zna se dobro ko je izdajnik, a ko patriota. Mi nemamo problema da glasamo o ovom predlogu zakona, a poslanici neka glasaju po svojoj savesti. Podržavamo inicijativu da se još jednom raspravlja o Predlogu zakona o demarkaciji", odgovorio je Avdulah Hoti iz demokratskog saveza Kosova.

U Demokratskoj partiji Kosova smatraju da pitanje ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom treba što pre da se završi.

"DPK je spreman da omogući Skupštini da usvoji ovaj nacrt zakona. Ovo pitanje ne bi trebalo više odlagati, jer svaki prolazni dan predstavlja gubitak i štetu Kosovu", rekao je Memlji Krasnići šef poslaničke grupe DPK

U Pokretu Samoopredeljenje imaju drugačiji stav. Glauk Konjufca šef parlamentarne grupe ove partije kaže da krivica za nedobijanje vizne liberalizacije, kako je kazao leži na onima su potpisali sporazum o demarkaciji.

"Ako ovaj sporazum prođe treba informisati građane Kosova da naša država gubi deo teritorije. Liberalizacija viza je značajna stvar, ali nju je blokirao onaj koji je potpisao štetan sporazum. Zašto mi da snosimo krivicu, odgovornost mora preuzeti onaj ko je to potpisao”, naveo je Konjufca.

Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne gore potpisali su predstavnici Vlada Crne Gore i Kosova 2015. godine, međutim on još uvek nije ratifikovan u Skupštini Kosova. To je jedan od uslova da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Današnjoj sednici parlamenta nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, a poslanici su odlučili da sednicu nastave u sredu, 28. februara, kada će u Prištini boraviti i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

XS
SM
MD
LG