Linkovi

Nigerijski ženski bob tim ulazi u istoriju


Članice nigerijskog bob tima Ngozi Onvumere, Akuoma Omeoga i Seun Adigun
Članice nigerijskog bob tima Ngozi Onvumere, Akuoma Omeoga i Seun Adigun

U Pjongčangu nastupa i ženski tim Nigerije u bobu, koji je ušao u istoriju kao prvi afrički tim u toj discipline na Zimskim olimpijskim igrama. Tim predvodi Amerikanka nigerijskog porekla, Seun Adigun, koja je kao preponaš predstavljala Nigeriju 2012. godine na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu. Dok zvanično takmičenje počinje u utorak, u preliminarnim trkama Nigerijke su završile na poslednjem, 19. mestu, ali su privukle publicitet manje zbog šanse za medalju a više zbog pokušaja da probiju barijere i pomognu "ženama, svojoj zemlji i kontinentu."

Sve tri takmičarke su rođene u Sjedinjenim Državama a roditelji su im Nigerijci. No, za liderku tima, koreni su joj važni koliko i mesto rođenja.

“Mi smo i Amerikanke i Nigerijke. U stvari, prvo smo Nigerijke. Tu kulturu znamo. Učili su nas da tu kulturu poštujemo i razumemo. To nam je skoro kao druga priroda da budemo Nigerijke i predstavljamo Nigeriju, da bi pokazale patriotizam", kaže Seun Adigun.

Seun kaže da je vreme da se oduže Nigeriji.

“Sve što smo do sada uradile, bilo je uvek za boljitak Amerike. Ali ništa nije bilo za pomoć napretku Nigerije, koja je takođe naša zemlja. Želimo da pokažemo svima da je OK poštovati obe”.

Olimpijke su spremne za izazov. Ngozi Onvumere, druga članica tima se šali da su vremenski ulovi sasvim različiti od njenog Teksasa.

“Užasno je hladno. Ali mi smo na Zimskim olipmijskim igrama. Ne treba ni da očekujemo ništa osim hladnoće. Možda bi moglo da bude malo toplije, ali i ovako nam je dobro. I svakog dana se suočavamo sa istim uslovima kao i ostali takmičari. Sve je u tome kako se osećate.“

Nigerija je jedna od 8 afričkih zemalja koje se takmiče u Južnoj Koreji, u okviru najvećeg broja afričkih sportista ikada do sada Zimskim olimpijskim igrama.

XS
SM
MD
LG