Linkovi

Nove otmice devojčica u Nigeriji


Demonstranti ispred nigerijske ambasade u Vašingtonu traže oslobadjanje otetih devojčica, Vašington 6. maj, 2014.

Ekstremisti iz redova Boko Harama oteli još osam devojčica u Nigeriji, kojoj Sjedinjene Države pružaju pomoć u potrazi za stotinama devojaka otetim prošlog meseca

Otmičari su tokom prekjučerašnjeg upada u selo, u nekoliko automobila, takodje sa sobom odneli hranu i stoku. U medjuvremenu, Sjedinjene Države pružaju kontraterorističku pomoć u traganju za stotinama devojaka koje je prošlog meseca otela ta islamska ekstremistička grupa.

Portparol Bele kuće, Džej Karni, danas je rekao da su te otmice „užasna tragedija“ i ukazao da američki bezbednosni funkcioneri budno prate situaciju.

„Naša kontrateroristička pomoć Nigeriji fokusirana je na razmenu informacija, poboljšanje nigerijskih forenzičkih operacija i kapaciteta za istragu. Takodje je naglašena važnost zaštite civila i zaštite i poštovanja ljudskih prava. Saradjujemo sa nigerijskom vladom na jačanju sistema krivičnog pravosudja i jačanju poverenja u vladu putem podrške njenim nastojanjima da odgovorne za nasilje privede pravdi.“


Naoružani napadači su 14. aprila oteli devojke iz jedne škole u gradu Čibok, u državi Borno. Nigerijske vlasti navode da su neke devojke pobegle, ali da se 276 i dalje vode kao nestale.

Abubakar Šekau, lider Boko Harama, preuzeo je odgovornost za otmice na video snimku na kojem govori na jeziku hausa. Snimak je juče poslat novinskim agencijama.

„Bog bi trebalo da nas odvoji od nevernika sveta, jer mi moramo da sledimo Boga. Nevernici kažu da sam ja oteo devojke obrazovane u zapadnom stilu i to vam smeta. Odustanite od zapadnog obrazovanja, dame i udajte se. Napustite zapadno obrazovanje. Ja sam oteo vaše devojke i prodaću ih. To mi je Bog naložio.“

U nepotvrdjenim izveštajima se navodi da su se neke devojke „udale“ za svoje otmičare, dok su druge navodno prebačene preko granice u Kamerun i Čad.

U nedelju je nigerijski predsednik Gudlak Džonatan naredio najvišim bezbednosnim funkcionerima da učine sve što je moguće da obezbede oslobodjenje tih devojaka.
Portparolka američkog Stejt departmenta Mari Harf je rekla da ne predvidja da u potrazi budu angažovani američki vojni potencijali.

Komentarišući izveštaj o hapšenju lidera protesta koji vrši pritisak na predsednika Džonatana da pronadje te devojke, gospodja Harf je apelovala na Abudžu da poštuje prava gradjana „da se slobodno izražavaju i okupljaju“.
XS
SM
MD
LG