Linkovi

Niču društveno-ekološki odgovorne kompanije


Brojne kompanije teže tome da budu proglašene najboljim u svom rangu. Ali, neke teže i za drugim priznanjima kao što je „B corp“. Ova oznaka govori da je kompanija društveno i ekološki odgovorna. A mnogi potrošači danas svoj novac troše u kompanijama koje zastupaju i njhove vrednosti.

Šta je zajedničko luksuznom modnom brendu, proizvođaču sladoleda I tek pokrenutoj tehnološkoj kompaniji? Sve imaju oznaku “B corp”, što znači da se, iako su orijentisane na profit, ponašaju kao neprofitne organizacije.

“B korporacije su kompanije koje posluju u korist opšteg dobra. To što imaju B sertifikat, potrošačima šalje signal da su dobre, odnosno da dobro utiču na društvo”, objašnjava jedan od osnivača "B Lab"-a, Endru Kasoj.

Za većinu kompanija, činjenje dobrih dela i zarada nisu u skladu. “B” korporacije upravo u tome vide poentu.

"U nekim slučajevima, kompanija se trudi da bolje plati radnike ili da im obezbedi bolje uslove rada. Neke kompanije plasiraju proizvode koji su ekološki održiviji ili su društveno odgovorni", kaže Kasoj.

“B” korporacije su globalni pokret koji se razvija, pa trenutno ima više od 2.000 takvih kompanija širom sveta.

“Prošle godine izdali smo više sertifikata stranim nego američkim kompanijama. Imamo partnere u 13 regiona – mnogi su u Latinskoj Americi, Evropi, a mnogo ih je i u regionu pacifičke Azije i u Africi”, priča Dženifer Vorden, globalna menadžerka u "B Lab"-u.

Kako bi dobila oznaku “B corp”, kompanija mora imati bar 80 od 200 poena – odnosno ispunjavati standarde od reciklaže do žena lidera I manjina. Onlajn trgovinski lanac “Uncommon Goods” iz Bruklina ima “B corp” deklaraciju.

“Možete da izmerite kako se kotirate kada je reč o brizi o zajednici, očuvanju životne sredine ili kako tretirate svoje kupce", ističe Šon Kolen iz "Uncommon Goods".

A to se procenjuje na svake dve godine. Propisi kompanije moraju biti odgovorni i prema radnicima i prema mušterijama. U zavisnosti od veličine kompanije, sertifikat “B corp” košta od 500 do 20 000 dolara godišnje. Mnogi kažu da im je to jedna od boljih investicija.

"Kad potrošači vide sertifikat 'B corp'” znaju da kupuju dobar proizvod", kaže Kolen.

“Naš cilj je da, jednog dana, kompanije mogu da izmere svoj uticaj jednako kao što to sada rade na osnovu profita. I tako će se takmičiti u tome koja je najbolja za svet, a ne koja je najbolja u svetu", objašnjava Kasoj.

Za “B” korporacije, usvajanje društvenih vrednosti kao vrednosti kompanije – jednostavno je unosan posao.

XS
SM
MD
LG