Linkovi

"Ni država ni Fijat nisu ispunili obećanja"


Logo Fiat-a

U prethodne tri godine Ekonomski insitut je upozoravao da stvari u kragujevačkom Fijatu ne idu kako je zamišljeno - sa jedne strane država nije uradila mnoge stvari kada je infrastruktura u pitanju, a ni Fijat ne ulaže u novi model - ocenjeno na današnjem predstavljanju časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

Zbivanja u Kragujevcu bila su osnovna tema današnjeg predstavljanja najnovijeg broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi Ekonomskog instituta - kako je ocenjeno, štrajk u Fijatu je neprijatna situacija, a priče o povlačenju ove kompanije iz Srbije su i dalje samo priče.

Kako je rekao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, štrajkovi se dešavaju svuda u svetu, i u Srbiji, Nemačkoj ili Italiji, a problem je što je zabeležen pad izvoza motornih vozila u Srbiji. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je vrlo teško zamisliti odlazak Fijata, jer je dosta investirano u opremu, infrastrukturu i u obuku ljudi:

"Srbija spada u zemlje sa najnižom cenom rada. Nismo sreći zbog toga, ali to je tako i kad se kapital seli, dolazi ili rešava o tome da li ostaje ili ne ostaje, i te kako mora voditi računa o tome.", rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Urednik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" Ivan Nikolić kazao je da su majski podaci o privrednim tokovima vrlo povoljni i da je planirani privredni rast od tri odsto u ovoj godini vrlo izvestan.

Kako je rekao, spoljnotrgovinska razmena se ubrzava, i u maju je zabeležen međugodšnji rast uvoza i izvoza od 19 odsto. U maju je zabeležen i suficit u republičkom budžetu, kao i deflacija od 0,5 odsto, dok međugodišnja inflacija iznosi 3,5 procenta, što po mišljenju Nikolića dozvoljava povećanje plata.

"Postoji realan prostor i jednostavno je preporučljivo, ili izvesno da će Vlada dopustiti rast plata do kraja godine.", kaže Nikolić.

Ekonomista Stojan Stamenković je ocenio da bi bilo dobro da Srbija uđe u novi aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti i istakao da to neće usporiti privredni rast. Na neki način to će očuvati stabilnost, "jer nećemo moći da pravimo neke gluposti koje bi bili u stanju da napravimo kada nemamo aranžman", dodao je Stamenković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG