Linkovi

Nezaposlenost na Zapadnom Balkanu na istorijskom minimumu


Svetska banka predstavila je izveštaj "Trendovi na tržištu rada na Zapadnom Balkanu 2019"

Od drugog tromesečja 2017. do drugog kvartala 2018. otvoreno 68.000 novih radnih mesta na Zapadnom Balkanu, dok je godinu dana ranije ta brojka bila znatno veća, kada je otvoreno 231.000 novih radnih mesta.

Kako pokazuje izveštaj "Trendovi na tržištu rada na Zapadnom Balkanu 2019" koji su u utorak predstavili Svetska banka i Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, uprkos snažnom ekonomskom rastu u regionu, rezultati tržišta rada na Zapadnom Balkanu nastavili su da se poboljšavaju, ali sporijim tempom nego prošle godine.

Najveći rast zaposlenosti u regionu beleže Albanija i Crna Gora sa do 3,3 odsto, a zatim Severna Makedonija sa rastom od 2,1 odsto.

Sa druge strane, u izveštaju se navodi da je nezaposlenost dostigla "istorijske minimume u većini zemalja Zapadnog Balkana" i nacionalne stope su se kretale od oko 12 odsto u Srbiji i Albaniji do 29 odsto na Kosovu.

Takođe, na Zapadnom Balkanu je zabeleženo i značajno smanjenje dugoročne nezaposlenosti - sa vrhunca od 1,5 miliona ljudi u 2011. godini, na 776.000 u drugom kvartalu 2018. godine.

Ipak, nezaposlenost je i dalje značajan izazov na Zapadnom Balkanu, budući da su stope dva do tri puta veće nego u zemljama EU.

Istovremeno, u izveštaju se navodi da je neformalno zapošljavanje jedan od glavnih izazova tržišta rada Zapadnog Balkana. Prema procenama, uglavnom su mladi ljudi, starije žene i slabije obrazovani radnici obavljali neformalne poslove u 2018. godini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG