Linkovi

Nezabeleženo restruktuiranje NATO-a još od Hladnog rata


NATO ministri odbrane usaglasili na skupu u Briselu potrebu formiranja dvije nove komande snaga vojnog saveza, kako bi trupe mogle brzo i bezbedno da se prebacuju duž evropskog kontinenta, a u odgovoru na rusku prijetnju. Osnažiće se i NATO trupe u Avganistanu, dok globalna prjetnja balističkog i nuklearnog programa Sjevene Koreje zahtijeva snažno i potpuno provođenje nedavno pojačanih sankcija prema režimu u Pjongjangu.

Od Hladnog rata naovamo nezabilježeno prestruktuiranje vojnog saveza. U skoro vrijeme će biti uspostavljena dva nova komandna centra NATO. Iako još nije određena njhova lokacija, jedan od komandnih centara, onaj koji će se baviti boljom logistikom vojnih trupa po svoj prilici bi mogao da bude smješten u Njemačkoj, koja je zbog svoga geo-strateškog položaja idealna za koordiniranje i podršku brzom premještanju snaga tamo gdje je potrebno.

Pomorska komanda, koja bi trebala sa morske strane obezbijedi neometano provođenje vojnih planova, takođe će biti uspostavljena, a kao moguće lokacije se pominju Francuska, Španija, Portugal i Amerika.

"Naši vojni komandanti će sada da rade na detaljima, a rezultati tog rada će biti predstavljeni ministrima odbrane narednog februara. Adaptacija NATO komandne strukture će pomoći da se trupe prebacuju brzo i efikasno", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Kada je riječ o sve većoj opasnosti od sajber napada, ministri su se usaglasili da se formira novi Centar za sajber operacije, što je u skladu sa ranijim zaključcima vojnog saveza da sajber napadi iziskuju novo polje odbrane Alijanse, uz moguće napade sa kopna, iz zraka i vode.

Nezaobilazna je bila i tema globalne opasnosti kakvu predstavlja Sjeverna Koreja sa svojim balističkim i nuklearnim programom.

"Oni mogu dosegnuti Evropu kao i Ameriku i ne treba da zaboravimo da su tim projektilima bliži evropski centri nego Vašington. Taj program je prijetnja našim partnerima, Japanu i Južnoj Koreji ali je takođe prijetnja i globalnom miru i bezbjednosti. Zato moramo da izvršimo maksimalan pritisak na Sjevernu Koreju. Pritisak je put ka miru, to je put kojim možemo da dođemo do političkog rješenja", istakao je Stoltenberg.

Evropljani, sa svoje strane, tvrde da su prema Sjevernoj Koreji zaveli sankcije kakve nisu zavedene prema bilo kome drugom u svijetu.

"I namjera nam je da tako napravimo prostor za pregovore, vjerujemo da je to način da zemlju natjeramo na diplomatske pregovore. Iz istog razloga nam je stalo da se provodi nuklearni sporazum sa Iranom i taj sam stav nedavno iznijela i našim partnerima u Vašingtonuu", rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Pored ovoga, ministri su tokom dvodnevnog skupa u Briselu dogovorili pojačanje misije u Avganistanu sa 13 na 16 hiljada vojnika, misije koja bi trebala da traje najkraće do 2020. i čiji je cilj podrška stabilnosti te zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG