Linkovi

Još jedna žena u Vrhovnom sudu SAD?

  • Vesti Amerike

Američki predsednik Barak Obama nominovao je vrhovnog pravobranioca Sjedinjenih Država, Elenu Kejgan, na položaj 12. sudije Vrhovnog suda.

Ukoliko njena nominacija bude potvrdjena, 50-godišnja bivša dekanka Pravnog fakulteta na univerzitetu Harvard, biće treća žena u sadašnjem sastavu Vrhovnog suda, što bi istovremeno bio najveći broj žena ikada u tom sudu. Kejgan bi takođe postala četvrta žena u istoriji američkog Vrhovnog suda, njegova najmlađa članica i prva žena vrhovni sudija u gotovo četriri decenije bez prethodnog iskustva na položaju sudije.

Elena Kejgan bi na tom položaju zamenila sudiju Džona Pola Stivensa, koji odlazi u penziju.

Ona je trenutno na položaju vrhovnog pravobranioca Sjedinjenih Država, odnosno najvišeg pravnog zastupnika vlade Sjedinjenih Država u Vrhovnom sudu, na koji je potvrđena odlukom Senata prošle godine.

Elena Kejgan je takodje radila u administraciji bivšeg predsednika Bila Klintona kao advokat Bele kuće i pomoćnik u domenu unutrašnje politike.

Medjutim, kritičari opozicione Republikanske stranke navode da ona nema dovoljno pravnog iskustva da bi služila kao sudija najvišeg suda u zemlji. Elena Kejgan je radila dve godine kao privatni advokat, a ostatak karijere provela je u vladi i na univerzitetu. Svi drugi aktivni članovi Vrhovnog suda su radili kao federalne apelacione sudije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG