Linkovi

Potpredsednik britanske vlade Nik Kleg


Novi potpredsednik britanske vlade Nik Kleg i njegove liberalne demokrate proslavljaju osvajanje pet ministarskih položaja u novoj koalicionoj vladi.

Kleg kaže da očekuje probleme i izvesne smetnje u narednom periodu, ali dodaje kako se nada će nova koaliciona vlada pokrenuti, kako se izrazio, "novu politiku", u koju je oduvek verovao. Kleg se istakao u televizijskim debatama tokom predizborne kampanje, u kojima je polemisao sa bivšim premijerom Gordonom Braunom i liderom Konzervativne stranke, Dejvidom Kameronom.

Kleg, 43-godišnji političar je inače poslanik od 2005, a šef Liberalno-demokratske stranke od 2007. U saopštenju objavljenom na vebsajtu stranke, Kleg je naveo da su Britanijom 65 godina upravljali laburisti i konzervativci i da je došlo vreme za „nešto bolje“.

Kleg je takođe bio član Evropskog parlamenta, završio je prestižnu Vestminstersku školu, a studirao je antropologiju na Kembridžu i političku filozofiju na Univerzitetu države Minesote, u Sjedinjenim Državama. Proveo je nekoliko godina u Belgiji. Kleg govori pet jezika. On i supruga, koja je španskog porekla, imaju troje dece.

XS
SM
MD
LG