Linkovi

Novi Zeland: Broj žrtava blizu 100

  • Vesti Amerike

Spasilačka nastojanja nakon zemljotresa na Novom Zelandu

Vlasti na Novom Zelandu izrazile su danas „ozbiljna strahovanja“ za sudbinu preko 200 ljudi koji se još uvek vode kao nestali u zemljotresom razorenom gradu Krajstčerču, dok spasilačke ekipe i dalje pronalaze desetine tela iz ruševina zgrade televizije. Do sada, broj žrtava se popeo na 98.

Spasilačke ekipe i psi tragači iz zemalja poput Australije, Japana, Kanade i Sjedinjenih Država, pridružili su se lokalnim spasiocima koji prekopavaju gomile ruševina u gradu tragajući za znacima života. Uprkos činjenici da se nada gasi, jedan funkcioner lokalne policije rekao je da su spasilačke ekipe još uvek fokusirane na pronalaženje preživelih u ruševinama.

Premijer Džon Kej je istakao kako sve ukazuje da bi broj žrtava zemljotresa snage 6,3 stepena mogao da bude „daleko veći od onoga što je bilo ko verovao.“

U medjuvremenu naknadni potresi i dalje potresaju grad, šireći talase panike koji su kasno danas, doveli do najmanje jedne velike evakuacije. Dnevnik Krajstčerč Dejli pres beleži da su policija, vatrogasci i vojnici pohitali u predgradje Redklifs i dali gradjanima 10 minuta da se evakuišu iz svojih domova, posle upozoravajućih znakova da su zidovi klisure iznad njih u opasnosti da se sruše.

Seizmolozi su zabeležili više od 70 naknadnih potresa od kako se zemljotres dogodio u utorak i ukazuju da će se oni nastaviti nedeljama.

XS
SM
MD
LG