Linkovi

Novi Zeland: Broj žrtava blizu 100


Spasilačka nastojanja nakon zemljotresa na Novom Zelandu
Spasilačka nastojanja nakon zemljotresa na Novom Zelandu

Vlasti na Novom Zelandu izrazile su danas „ozbiljna strahovanja“ za sudbinu preko 200 ljudi koji se još uvek vode kao nestali u zemljotresom razorenom gradu Krajstčerču, dok spasilačke ekipe i dalje pronalaze desetine tela iz ruševina zgrade televizije. Do sada, broj žrtava se popeo na 98.

Spasilačke ekipe i psi tragači iz zemalja poput Australije, Japana, Kanade i Sjedinjenih Država, pridružili su se lokalnim spasiocima koji prekopavaju gomile ruševina u gradu tragajući za znacima života. Uprkos činjenici da se nada gasi, jedan funkcioner lokalne policije rekao je da su spasilačke ekipe još uvek fokusirane na pronalaženje preživelih u ruševinama.

Premijer Džon Kej je istakao kako sve ukazuje da bi broj žrtava zemljotresa snage 6,3 stepena mogao da bude „daleko veći od onoga što je bilo ko verovao.“

U medjuvremenu naknadni potresi i dalje potresaju grad, šireći talase panike koji su kasno danas, doveli do najmanje jedne velike evakuacije. Dnevnik Krajstčerč Dejli pres beleži da su policija, vatrogasci i vojnici pohitali u predgradje Redklifs i dali gradjanima 10 minuta da se evakuišu iz svojih domova, posle upozoravajućih znakova da su zidovi klisure iznad njih u opasnosti da se sruše.

Seizmolozi su zabeležili više od 70 naknadnih potresa od kako se zemljotres dogodio u utorak i ukazuju da će se oni nastaviti nedeljama.

XS
SM
MD
LG