Linkovi

Kako se Njujork oslobađa otpada?


Grad Njujork je već preduzeo odgovarajuće mere i ne samo da se oslobađa otpada, već da od toga pravi i profit.

Kako raste broj stanovnika na našoj planeti, raste i količina otpada koji ljudi proizvode. U proteklih 100 godina, zbog rastućeg blagostanja i urbanizacije, količina smeća se udesetostručila. Imućnija društva podrazumevaju više ambalaže, elektronskog otpada i kućnih aparata. Gde sve te ogromne količine smeća i otpada završavaju i šta preduzeti da nas sav taj otpad jednoga dana ne zaguši? Novinarka Glasa Amerike obišla je glavni objekat za reciklažu kompanije Sims u Njujorku.

U Njujorku živi skoro osam i po miliona stanovnika. Svaki dan, svaki Njujorčanin ostavi za sobom bukvalno gomilu smeća. Gde sve to smeće završava? U centru za reciklažu Sims, u Bruklinu koji primenjuje najnoviju tehnologiju za preradu otpada. Svakog meseca ovaj centar preradi 20 hiljada tona metala, plastike i stakla.

Gradski program reciklaže podstiče Njujorčane da staklene flaše i konzerve stavljaju u odvojene kese, koje potom odnosi služba Gradske čistoće. Ali samo 20 odsto žitelja Njujorka razdvaja otpad za reciklažu. Direktor kompanije Sims Tom Auterbridž kaže da je to zbog raznolikosti populacije i velikog prometa.

Sve su to problemi kojih uglavnom nema u prigradskim naseljima, gde su društva homogenija. Ali s obzirom na sve te izazove, grad to dosta dobro obavlja.”

Mašina nazvana “Oslobodilac” kida plastične kese i istresa sadržaj za sortiranje. Rotirajući magnet izdvaja metalne predmete koje preusmerava na posebnu traku. Tu je i mašina koja lomi staklo i izbacuje ga na drugu pokretnu traku.

"Unutar uređaja za razdvajanje su ploče koje sekreću gore-dole. Otpad poput papira i plastičnih kesa ostaje na pločama, dok se flaše i konzerve kotrljaju niz njih", kaže Idion Kvin iz Odeljenja za obuku "Sims reciklaže."

Optički skener, koji košta oko 100 hilkada dolara, je najsavremeniji uređaj u obavljanju procesa razdvajanja otpada. Programiran je da prepozna određeni tip predmeta, kao na primer plastičnu flašu za vodu ili flašu za mleko. Kada skener identifikuje određeni predmet, aktiviraju se desetine vazdušnih lulica, na pokretnoj traci, koje oduvaju predmet na drugu traku.

"Mi radimo sa predmetima koje svi smatraju smećem, a to su sve stvari koje mogu da se recikliraju", kaže jedan od radnika.

Sortirano smeće ide pod mašine za presovanje , što je završni deo. Presovane bale plastike i metala, koje su teške i do 500 kilograma. Kompanija “Sims reciklaža” te bale sortiranog presovanog otpada, prodaje fabrikama, koje od njih izrađuju nove flaše i konzerve za Njujorčane.

"Mi samo nastojima da život na Zemlji bude bolji. Pomažemo jedni drugima da preživimo i to je ono najbolje“, naglašava Monika.

Sims je takođe primer ekološke svesti. Ima solarne panele na krovu i vetrenjače ispred glavnog ulaza, Zajedno, oni proizvode 20 odsto energije potrebne za rad centra za reciklažu.

XS
SM
MD
LG