Linkovi

Njujork: Dobrodošlica za sirijske izbeglice


Gradonačelnik Bil de Blazio, koji je Njujork nazvao „ponosnim gradom imigranata“, rekao je da grad neće okrenuti leđa onima koji beže od rata

Debata o sudbini sirjskih izbeglica i dalje se širi Sjedinjenim državama. Ali u Njujorku, koji je dom imigrantima iz svih sfera života, lokalne organizacije uzimaju stvari u svoje ruke da bi osigurale da se izbeglice osećaju dobrodošle.

Prema podacima američkog državnog sekreterijata, do sada je u Sjedinjene države stiglo oko 2.200 sirijskih izbeglica, od kojih su 77 odsto žene i deca. Samo nekolicina je stigla u Njujork. Ali gradonačelnik Bil de Blazio, koji je Njujork nazvao „ponosnim gradom imigranata“, rekao je da grad neće okrenuti leđa onima koji beže od rata, nazivajući muslimanske njujorčane glavnim saveznicima u borbi protiv terorizma.

Republikanski predsednički pretendenti, Ted Kruz i Džeb Buš, tražili su da Sjedinjene države prihvate sirijske hiršćanske izbeglice, ali ne i muslimane. Donald Tramp kaže da neće prihvatiti nijednog sirijskog izbeglicu, i obećao da će nadgledati pojedine džamije ako bude izabran. Doktor Ahmad Džeber, predsednik Arapsko-američke asocijacije Njujorka i Davud džamije, naziva ovu retoriku neustavnom.

Kako se usuđujete da kažete da izbeglice nisu dobrodošle? Kako se usuđujete da kažete da nećete primiti izbeglice samo zato što su muslimani.“

Džamija Davud, koja se nalazi u srcu Bruklina, je prva džamija koja je otvorena u Njujorku 1939. Danas ih ima više od 270. Dr. Džeber kaže da zajednica, koja je sastavljena od imigranata iz Jemena, Egipta, Palestine, i Sirije između ostalih zemalja, pozdravlja dolazak izbeglica koji su muslimani i hrišćani.

„Imamo dobar odnos sa porodicama u našem kamšiluku, koje su spremne da ugoste izbeglice.“

Organizacija doktora Džebera pruža usluge socijalne zaštite uključujući i časove engleskog jezika, zdravstevnu zaštitu, i dnevni boravak za decu.
Druge organizacije u zajednici popunjavaju ostale praznine. Međunarodni spasilački komitet organizuje godišnji letnji program koji priprema decu izbeglica za život u gradu.

„Čak i ako šira zajednica ne pruža podršku, imigranti znaju da postoji zajednica kojoj pripadaju, gde ih ljudi poštuju, i gde mogu da se razvijaju u pozitivnom smislu.“

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da neznatna većina Amerikanaca misli da Sjedninjene države ne bi trebalo da prime više izbeglica iz Sirije, navodeći bezbednosne razloge.

XS
SM
MD
LG