Linkovi

Novi oblakoder na Menhetnu


Stambena zgrada koju je projektovao Frenk Geri
Stambena zgrada koju je projektovao Frenk Geri

To je najviša stambena zgrada na zapadnoj hemisferi, koja se uzdiže čak 264 metara iznad njujorškog „Ist rivera“. Novi oblakoder, koji je projektovao čuveni arhitekta Frenk Geri, daje donjem Menhetnu novi šmek.

Najpoznatiji američki gradski pogled ima novu arhitektonsku ikonu – Njujork po Geriju. Blistava 76-ospratnica izgleda dramatično, baš kao i cena stanova u njoj. Stan za iznajmljivanje na poslednjem spratu košta 65 hiljada dolara mesečno. Cena većine stambenih jedinica kreće se između 3 i 12 hiljada dolara mesečno, a kako kaže marketinški ekspert Kliford Fin, zainteresovanih ima na pretek.

Nikada nije bilo mnogo luksuznih zgrada sa stanovima za iznajmljivanje, već su to obično bili stanovi za kupovinu. Zbog toga je bila velika potražnja od strane onih koji ne žele da kupuju već da iznajmljuju, iz raznih razloga”.

Zgrada je dobila ime po svom dizajneru, čuvenom arhitekti Frenku Geriju, a inspirisana je skulpturom 17. veka “Ekstaza svete Tereze” italijanskog umetnika Đana Lorenca Berninija. Nabori na skulpturi slični su talasastoj fasadi njujorškog oblakodera. Geri je svojom novom građevinom oživeo isturene ugaone prozore koji su uobičajeni na starim njujorškim zgradama.

“Kad imate ugaoni prozor, ako napravite korak unapred onda kao da ste zakoračili napolje. Dakle prozor vas okružuje, ali doživljaj da stojite na 40. 50. ili 60. Spratu je nezamenjiv. Ne postoji ništa slično u Njujorku”.

Na poslednjem spratu nalaze se tri stana. Sa ove visine jasno se vidi Kip slobode, toranj Svetskog trgovinskog centra, “Empajer stejt bilding” i svi veličanstveni mostovi Menhetna. Fin kaže da je Geri dizajnirao i enterijer. Prostrane spavaće sobe, prostor bez mnogo zidova, i moderne kuhinju najbolje opisuju stanove u ovoj zgradi. Tu su i zajedničke prostorije poput teretane, sobe za bilijar pa čak i virtuelni golf, ali i bioskop kao i bazen – zatvoreni i na otvorenom. Amerikanci nisu jedini koji žele da žive ovde.

Članovi kraljevskih porodica iz raznih zemalja su iznajmili stanove u zgradi. Imamo i neke strane studente, kao i zaposlene u finansijskoj industriji”.

Dnevni list “Njujork tajms” nazvao je blistavi metalni toranj “najlepšim oblakoderom koji je podignut u Njujoru u poslednje 46 godine”.

XS
SM
MD
LG