Linkovi

Uskoro novi predsednik Predstavničkog doma


Pol Rajan
Pol Rajan

Do kraja nedelje trebalo bi da bude okončana jednomesečna kriza oko predsednika američkog Predstavničkog doma.

Na taj položaj trebalo bi da bude izabran republikanski kongresmen Pol Rajan, koji će naslediti Džona Bejnera, koji je prošlog meseca najavio da napušta položaj u Kongresu, posle višegodišnjih često beskorisnih nastojanja da ujedini zaraćene frakcije unutar sopstvene republikanske stranke.

"Nikada nisam želeo ni priželjkivao taj položaj“, izjavio je nedavno Pol Rajan.

Moglo bi se reći da je Rajan prvi nevoljni predsednik Predstavničkog doma u istoriji Sjedinjenih Država. Rajanu je pojavljivanje u javnosti dobro poznato, pošto je 2012. godine bio nominovan za potpredsedničkog kandidata republikanske stranke.

"Guverneru Romni, hvala vam. Veoma sam počastvovan i uzbuđen što ću se kandidovati uz vas", rekao je on tada.

A upoznat je i sa radom Kongresa jer je 2013. godine bio jedan od autora fiskalnog sporazuma sa demokratama o ograničenju federalnih izdataka, koji je još na snazi.​

"Smatram da je sporazum korak u pravom smeru. U podeljenoj vladi ne možete dobiti sve što želite", smatra Rajan.

Džon Bejner, republikanac i aktuelni predsedavajući Predstavničkog doma izjavio je da je uveren da će Pol Rajan biti odličan naslednik. Snažna podrška ličnosti koju Rajan nasleđuje.

"Vredan je, pametan je, i ima dobre odnose sa svim stranama u stranci", istakao je Bejner.

Rajan je izjavio da će prihvatiti položaj jedino ako mu svi republikanci pruže jedinstvenu podršku. To jedinstvo bi moglo odmah da bude stavljeno na probu, kada se do trećeg novembra bude glasalo o podizanju nivoa federalnog zaduživanja jer bi u protivnom pretila opasnost od američke nesolventnosti.

"To je veoma važno pitanje zbog američke ekonomije, zbog kamatnih stopa - i direktno utiče na život američkog naroda", rekla je demokratski predsedavajući Predstavničkog doma, Nensi Pelosi.

Rajan će morati da sarađuje sa istom ultra-konzervativnom republikanskom frakcijom sa kojom Bejner nije mogao da izađe na kraj, i koja zahteva da se beskompromisno suprotstavlja Obaminim nastojanjima i da po svaku cenu smanji obim američke vlade.

Prema mišljenju saveznika, Rajan deli takav stav, ali će kao predsedavajući morati da se usredsredi na trenutnu političku realnost.

"Podeljena vlada je veoma teška i zamorna, ali tako je američki narod odlučio", objašnjava Džo Pits, republikanski član Predstavničkog doma.

Očekuje se da će Rajan u četvrtak biti i zvanično izabran za predsednika Predstavničkog doma.​

XS
SM
MD
LG