Linkovi

Anketa: Romni izjednačen s Obamom


Za sada daleko najozbiljniji predsednički kandidat Republikanske stranke: Mit Romni

Američka ekonomija i dalje se suočava sa mnoštvom problema, ali ovih dana bar jedna osoba u Sjedinjenim Državama ima koristi od toga. Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja u Sjedinjenim Državama, bivši guverner države Masačusets Mit Romni dobija na popularnosti i potuno je izjednačen sa Barakom Obamom.

Sedamnaest meseci pre izbora, drugi zabrinjavajući trend za aktuelnog predsednika jeste da poverenje Amerikanaca u njegovu sposobnost da se izbori sa recesijom – opada.

„Ovo je sada njegova ekonomija“,
poručio je Mit Romni svojim pristalicama na nedavnom skupu.

Bivši guverner Masačusetsa u punom trku ušao je u predsedničku kampanju, kritikujući predsednika zbog velike nezaposlenosti, pada vrednosti nekretnina, ali i optužujući ga da koristi velike reči, koje ne donose velike rezultate.

„Mogao bi da vas prevede žednog preko vode, ali ništa nije ispunio“,
oštar je bio Romni.

Napad po svemu sudeći daje rezultate, jer nova anketa TV mreže „Ej Bi Si“ i dnvenika „Vašington Post“ pokazuje da je Romni izjednačen sa predsednikom Obamom i daleko ispred ostalih republikanskih kandidata.

Ono što bi dodatno trebalo da zabrine Belu kuću jeste da 89 odsto Amerikanaca kaže da je ekonomija u lošem stanju, a čak 59 procenata – što je novi rekord – ne odobrava način na koji se Obama odnosi prema ekonomiji.

Demokrate, s druge strane, za stagnaciju krive Kongres koji je od januara pod kontrolom Republikanaca.

„Oni odlučuju o dnevnom redu, i kao što smo rekli, prolaze dani, a ne glasa se ni o jednom zakonu koji se tiče stvaranja radnih mesta“,
kaže Nensi Pelosi, lider demokratske manjine u Predstavničkom domu.

Predsednik Barak Obama apeluje na Amerikance da izdrže ...

„Pred nama je dug put, i na tom putu oporavka biće prepreka“.


U pomenutoj anketi, Obama je bio znatno bolji od svih ostalih republikanskih kandidata. I dok su se brojke bivše guvernerke Aljaske Sare Pejlin nešto popravile zahvaljajući nedavnoj turneji, čak 64 odsto ispitanika - još jedan novi rekord – kaže da definitivno neće glasati za nju, a među njima čak 42 odsto iz njene Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG