Linkovi

Autsajderi Sanders i Tramp pobedili u Nju Hempširu


Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp odneo pobedu na izborima u Nju Hempširu
Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp odneo pobedu na izborima u Nju Hempširu

Dva politička autsajdera – republikanac Donald Tramp i demokrata Berni Sanders veliki su pobednici sinoćnjih primarnih izbora u Nju Hempširu – važnom ranom testu za američke predsedničke kandidate.

Guverner Ohaja Džon Kejsik takodje je imao značajnu noć – završivši na drugom mestu iza Trampa u republikanskoj trci. Rezultati nagoveštavaju da kandidate za nominacije obe stranke čeka duga, ogorčena bitka.

Za republikanca Donalda Trampa, bio je to momenat za pamćenje - “Oh, ovo je tako divno.”

Posle razočaravajućeg drugog mesta na stranačkim skupovima u Ajovi, Tramp, nepolitičar poznat po direktnom načinu govora, uživao je u pobedi u Nju Hempširu.

“Ponovo ćemo početi da pobedjujemo, toliko ćemo pobedjivati, bićete tako srećni i učnićemo Ameriku ponovo velikom, možda i većom nego ranije", poručio je Tramp.

Medjutim, iznenadjenje u republikanskoj trci bilo je drugo mesto guvernera Ohaja, Džona Kejsika.

"Kod ove kampanje postoji magija u vazduhu jer je ne doživljavamo kao još jednu političku kampanju, vidimo je kao mogućnost za sve nas, a zaista mislim sve nas, da učestvujemo u nečemu većem od sebe, da promenimo Ameriku", rekao je Kejsik.

Kada je reč o trećem mestu, tu se vodila tesna borba izmedju pobednika stranačkih izbora u Ajovi Teda Kruza, bivšeg guvernera Floride Džeba Buša i senatora sa Floride Marka Rubija.

U demokratskoj trci, senator iz Vermonta Berni Sanders izvojevao je veliku pobedu nad favoritom na nacionalnom nivou, Hilari Klinton.

"Vlada naše velike zemlje pripada svim ljudima a ne samo šačici bogatih donatora kampanja i njihovih super-komiteta", rekao je Sanders.

Klinton je pozvala svoje pristalice da se okrenu predstojećim primarnim izborima na kojima je ona favorit.

"Vi ste razlog što smo ovde i razlog što ćemo zajedno osvojiti nominaciju i zajedno pobediti na izborima. Hvala vam svima!", rekla je Klinton.

Širom Nju Hempšira, glasači su preplavili biračka mesta kao što je npr. u Merimaku, gde su Trampovi glasači bili upadljivi.

"On nije oličenje konzervativca ail verujem da u duši voli ovu zemlju i mislim da može da se obračuna sa medijima”, ističe Majk Malion, pristalica Donalda Trampa.

Pristalice Bernija Sandersa takodje su bile tu.

"On bi se dopadao celom svetu a to je važno, kao i da imamo lidera ko je na našoj strani”, kaže Bred Džonson, pristalica Bernija Sandersa.

Tu su bili i glasači Hilari Klinton.

"Dvoje odličnih kandidata ali jedan ima bolji rezime, a to je ona."

Kandidati sa dobrim rezultatima u Nju Hempširu sada kreću na sledeće takmičenje za glasove – u Severnoj Karolini i Nevadi. Republikanci koji daleko zaostaju će, medjutim, morati da preispitaju da li im se isplati ostanak u predsedničkoj trci.

XS
SM
MD
LG