Linkovi

Nova kamera snima nevidljive pokrete


Snimanje nevidljivih pokreta moglo bi da posluži inženjerima da otkriju vibracije raznih građevina.

Svet oko nas je u konstantnom pokretu, čak i predmeti koji su naizgled potpuno nepomični. Istraživači sa Masačusetskog instuta za tehnologiju koriste specijalne kamere koje im nude pogled u svet nevidljivih pokreta.

Mnogi predmeti oko nas vibriraju kada u njih udare zvučni talasi, međutim ti pokreti su nevidljivi za naše oko.

Na primer, vinska čaša koja je izložena glasnoj buci vibrira iako izgleda da je nepomična.

Međutim, ako snimite pokrete sa specijalnom kamerom velike brzine, koja može da uhvati hiljade frejmova po sekundi, i ako na kompjuteru pojačate vibracije i ubacite ih u video materijaj, rezultati su spektakularni. Pomoću tzv. mikroskopa za pokrete, čaša izgleda kao da je od želea.

"Mikroskop za pokret je način da mali pokreti koji su naizgled nevidljivi za oko na snimku, postanu vidljivi."

Student doktorskih studija na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT), Nil Vadva snimio je i pojačao pokrete lica te se jasno vidi kako se krvni pritisak jednog čoveka diže i spušta sa svakim otkucajem srca.

Vadva ističe da mikroskop za pokret može biti vrlo koristan za praćenje važnih pokreta, kao što su pokreti bebe u stomaku ili disanje novoronđečeta.

"Možete da napravite monitor za vitalne funkcije koji ne zahteva kontakt, dakle ne morate da ga zakačite za osobu, ali ćete moći da posmatrate broj otkucaja srca ili brzinu disanja", objašnjava Vadva.

On kaže da bi snimanje nevidljivih pokreta moglo da se primeni i na druge stvari, npr. za pomoć inženjerima da otkriju vibracije elemenata građevine, pa čak i zgrada, nadvožnjaka ili dizalica.

XS
SM
MD
LG