Linkovi

Neuspešno okupljanje ekstremnih desničara u Vašingtonu


Organizator protesta "Ujedinimo desnicu 2", Džejson Kesler sa učesnicima mitinga u američkoj prestonici, 12. avgust 2018.

Godinu dana posle protesta nacionalista koji se zalažu za superiornost belaca, koji je doveo do pogibije jedne žene u Šarlotstvilu u Virdžiniji, organizatori protesta „Ujedinimo desnicu“ su došli sa svojom porukom u američku prestonicu, u park ispred Bele kuće. Kontra-demonstranti su se takođe okupili, u značajno većem broju.

Nedelja u Vašingtonu. Oko dvadesetak pripadnika grupe belačkih nacionalista “Ujedinimo desnicu” okupilo se u glavnom gradu.

“Živimo u političkoj klimi gde organizacija NAACP štiti prava crnaca, Liga protiv defamacije štiti Jevreje a niko se ne zalaže za belce i to mora da se promeni”, poručio je organizator protesta Džejson Kesler.

Organizatori su zatražili dozvolu za skup oko 400 demonstranata u Vašingtonu. Međutim, mnogo manje se zaista pojavilo. Drugi protest “Ujedinimo desnicu” održan je godinu dana posle prvog, u kojem su uglavnom belci marširali u Šarlotsvilu, gradu u kojem se nalazi Univerzitet Virdžinije.

Napetost na tom protest je prerasla je u nasilje kada je jedan od belačkih nacionalista uleteo kolima u gomilu demonstranata i ubio jednu devojku. Na protestu u nedelju, vlasti u prestonici su izbegle reprizu događaja iz Šarlotvila razdvajanjem demonstranata.

Učesnici kontra-demonstracija u Vašingtonu, 12. avgust 2018.
Učesnici kontra-demonstracija u Vašingtonu, 12. avgust 2018.

“Svi u zemlji čuju za ovakve događaje pomisle – okupljaju se pristalice ideje belačke superiornosti - i mislim da je važno da drugi ljudi izađu na ulice I kažu – mi nismo takvi, nećemo tolerisati takve ljude u našoj zemlji. Mogu da se vrate odakle su došli”, rekao je učesnik kontra-demonstracija Džesi Belski.

Pa ipak, tenzije su bile pojačane dok su demonstranti i aktivisti primenjivali svoje pravo na slobodu govora.

“Bez obzira na poruku koju hoće da prenesu, nama se to ne dopada, ali kao što smo mi ovde i oni imaju isto pravo da budu tu. Ja to uviđam. Ne slažem se sa onim što govore, ali mi smo tu, oni su tu i svi imaju slobodu govora”, istakla je učesnica kontra-demonstracija Marša Gejsu.

Organizatori skupa “Ujedinimo desnicu” ove godine nisu ni blizu ostvarili svoj cilj kada je reč o broju učesnika. Dvadesetak demonstranata koji su došli u prestonicu ubrzo su je napustili kako je kiša počela da pada.

Predsednik Tramp osudio je nasilje u Šarlotsvilu prošlog avgusta ali je pokušao da rasporedi krivicu ravnomerno navodeći da je nasilje poteklo sa “raznih strana.” Ove godine je u tvitu pre protesta apelovao na Amerikance da budu jedinstveni.

Neuspešno okupljanje ekstremnih desničara u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG