Linkovi

Neuspeh u ukidanju Obamakera ometa Trampa


Demonstranti protiv ukidanja Obamakera okupljeni u Čikagu (arhivski snimak)
Demonstranti protiv ukidanja Obamakera okupljeni u Čikagu (arhivski snimak)

Američki Senat, u kojem većinu imaju republikanci, naredne nedelje će načiniti još jedan pokušaj da ukine Obamaker, u nastojanju da ostvare veliko predizborno obećanje predsednika Trampa. Dok je sudbina reforme sistema zdravstvene zaštite neizvesna, Trampove pristalice, protivnici, kao i analitičari, pokušaju da utvrde šta sledi dalje kada je reč o Trampovim ambioznim ciljevima na planu unutrašnje politike.

Novi protesti protiv republikanskog plana zdravstvene zaštite održani su ove nedelje, dok su republikanski senatori autobusima prevezeni do Bele kuće da bi saslušali novi apel predsednika Trampa.

“Sedam godina obećavate američkom narodu da ćete ukinuti Obamaker. Građani trpe. Pasivnost nije opcija.“

U jednom trenutku, Tramp je nagovestio da je možda vreme da se jednostavno pusti da Obamaker propadne. Sledeći republikanski korak je usmeren samo na ukidanje zakona, čemu se protive demokrate kao što je senator Čak Šumer.

“Nemojte se zavaravati. Ukidanje zakona bez usvajanja zamene bilo bi katastrofa.“

Frustracije u vezi sa zdravstvenom zaštitom su politički unazadile predsednika, kaže analitičarka Moli Rejnolds.

“To je stvarni gubitak, posebno za predsednika koji je veći deo svoje kampanje i početnih meseci mandata zasnivao na konceptu pobeđivanja.“

Republikanci su i dalje podeljeni u stavovima kako zameniti Obamaker. Međutim, većina želi da ostvari svoja predizborna obećanja, ističe vođa senatske većine Mič Mekonel.

“Velika većina republikanaca želi da pokaže američkom narodu da nameravaju da ostvare obećanje koje su dali u četiri uzastopna izborna ciklusa – da će poništiti Obamaker.“

Pojedini konzervativci smatraju da plan ne ide dovoljno daleko da bi se ukinuo Obamaker, dok nekoliko umerenih republikanca strepi zbog procena da bi više od 20 miliona Amerikanaca moglo da izgubi zdravstveno osiguranje. Ozbiljniji neuspeh na planu zdravstvene zaštite mogao bi da republikance košta kontrole nad Kongresom iduće godine, smatra Kajl Kondik sa Univerziteta Virdžinije.

“Posebno ako predsednikov rejting popularnosti ostane na nivou od 40% ili ispod toga, jer su, tradicionalno, predsednici sa slabom popularnošću trpeli značajne gubitke u Predstavničkom domu.“

Ukoliko republikanci ne budu mogli da razreše svoje nesuglasice, moraće da se okrenu demokratama u izradi kompromisnog predloga zakona, kaže stručnjak za zdravstvenu zaštitu Metju Fidler.

“Ako ovaj zakonski predlog propadne, moglo bi da postoji interesovanje za dvostranačke pregovore kojima bi se razmotrile neke specifičnije promene, posebno kada je reč o tržištu pojedinačnih polisa osiguranja.“

Dugotrajni pokušaj zamene Obamakera odložio je rad na drugim domaćim prioritetima predsednika Trampa, među kojima je još jedno ključno predizborno obećanje – poreska reforma.

XS
SM
MD
LG