Linkovi

Neuspeh konzervativaca na izborima u Iranu


Predsedavajući Saveta stručnjaka ajatola Mohamed Jazdi (desno) tokom poslednjeg sastanka tog tela, 1. septembra 2015. Vodeći konzervativac nije dobio novi mandat na izborima prošle nedelje.
Predsedavajući Saveta stručnjaka ajatola Mohamed Jazdi (desno) tokom poslednjeg sastanka tog tela, 1. septembra 2015. Vodeći konzervativac nije dobio novi mandat na izborima prošle nedelje.

Reformisti i umerenjaci sada imaju većinu i u parlementu i u Savetu stručnjaka, 88-članom najvišem verskom telu, koje bira vrhovnog vođu...

Iranski konzervativci doživeli su neuspeh na izborima, pošto su umereni političari osvojili većinu kako u najvažnijem verskom telu Savetu stručnjaka, tako i u parlamentu.

Dvojica vodećih konzervativaca, ajatole Mohamed Jazdi i Mohamed Tadži Mesbah-Jazdi, nisu uspeli da osvoje novi mandat u važnom Savetu, koji ima 88 članova i koje će izabrati sledećeg vrhovnog vođu, naslednika 76-godišnjeg ajatole Alija Hameneija, koji je na tom položaju još od 1989.

Državna televizija prenela je da su predsednik Hasan Rohani i njegovi saveznici osvojili 15 od 16 mesta koja pripadaju Teheranu na izborima za Savet stručnjaka, čiji članovi služe osomogodišnji mandat. Umereni političari sada imaju većinu u tom telu od 59 odsto.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Hosein Džaber Ansari rekao je na konferenciji za novinare da će rezultati pomoći spoljno-političkim nastojanjima.

"Izuzetno velika izlaznost na ovim izborima ojačaće moć i nacionalnu snagu Islamske Republike Iran. Iranska spoljna politika takođe će direktno imati koristi od ovakve situacije, a iskoritiće ove kapacitete u skladu sa ciljevima i planovima Islamske Republike do maksimuma"

Pored Saveta, iranski birači glasali su i za iranski parlament koji ima 290 poslanika. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su reformisti, koji podržavaju građanske slobode i povezivanje sa zapadom, osvojili najmanje 85 mesta u parlamentu, dok su umereni konzervativci, koji takođe podržavaju iranski nuklearni sporazum sa svetskim silama, osvojili 73, što tim dvema grupama daje većinu u nacionalnoj skupštini.

Tvrdokorni konzervativci, koji su do sada imali više od 100 predstavnika u parlamentu, sada su osvojili samo 68 mandata.

XS
SM
MD
LG