Linkovi

Neuspeh konzervativaca na izborima u Iranu


Predsedavajući Saveta stručnjaka ajatola Mohamed Jazdi (desno) tokom poslednjeg sastanka tog tela, 1. septembra 2015. Vodeći konzervativac nije dobio novi mandat na izborima prošle nedelje.

Reformisti i umerenjaci sada imaju većinu i u parlementu i u Savetu stručnjaka, 88-članom najvišem verskom telu, koje bira vrhovnog vođu...

Iranski konzervativci doživeli su neuspeh na izborima, pošto su umereni političari osvojili većinu kako u najvažnijem verskom telu Savetu stručnjaka, tako i u parlamentu.

Dvojica vodećih konzervativaca, ajatole Mohamed Jazdi i Mohamed Tadži Mesbah-Jazdi, nisu uspeli da osvoje novi mandat u važnom Savetu, koji ima 88 članova i koje će izabrati sledećeg vrhovnog vođu, naslednika 76-godišnjeg ajatole Alija Hameneija, koji je na tom položaju još od 1989.

Državna televizija prenela je da su predsednik Hasan Rohani i njegovi saveznici osvojili 15 od 16 mesta koja pripadaju Teheranu na izborima za Savet stručnjaka, čiji članovi služe osomogodišnji mandat. Umereni političari sada imaju većinu u tom telu od 59 odsto.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Hosein Džaber Ansari rekao je na konferenciji za novinare da će rezultati pomoći spoljno-političkim nastojanjima.

"Izuzetno velika izlaznost na ovim izborima ojačaće moć i nacionalnu snagu Islamske Republike Iran. Iranska spoljna politika takođe će direktno imati koristi od ovakve situacije, a iskoritiće ove kapacitete u skladu sa ciljevima i planovima Islamske Republike do maksimuma"

Pored Saveta, iranski birači glasali su i za iranski parlament koji ima 290 poslanika. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su reformisti, koji podržavaju građanske slobode i povezivanje sa zapadom, osvojili najmanje 85 mesta u parlamentu, dok su umereni konzervativci, koji takođe podržavaju iranski nuklearni sporazum sa svetskim silama, osvojili 73, što tim dvema grupama daje većinu u nacionalnoj skupštini.

Tvrdokorni konzervativci, koji su do sada imali više od 100 predstavnika u parlamentu, sada su osvojili samo 68 mandata.

XS
SM
MD
LG