Linkovi

Posle Bregzita Negzit?


Demonstracije protiv imigracije u Holandiji
Demonstracije protiv imigracije u Holandiji

Pošto je Britanija glasala da napusti EU, Brisel strahuje da bi i druge članice – poput Holandije – mogle da napuste taj blok. U Holandiji, baš kao i u Britaniji, vladaju velike zabrinutosti povodom imigracije i suvereniteta. Medjutim, sledbenici Evropske unije navode vitalnu ulogu koju taj blok igra u prosperitetu zemlje u crcu jedinstvenog tržista. Novinar Glasa Amerike Henri Ridžvel izveštava iz Roterdama:

Mastriht – duboko na jugu Holandije – je mesto gde su barže i bicikli najbolji način da se prevezete.

Ime grada se vezuje za sporazum iz 1992. kojim je formirana moderna EU.

Sporazum, koji je potpisan u ovoj zgradi pre 24 godine poveo je Evropu na put sve tešnje političke i monetarne unije. Medjutim, Mastriht se sada nalazi u srcu “najviše evroskeptične” regije.

Nedavne ankete ukazuju da polovina holandskih birača želi referendum o članstvu u EU.

Lorens Stasen je nekada bila članica kranje desničarske Stranke slobode, na čelu sa Gertom Vildersom - koja je trenutno medju najpopularnijim prema anketama. Vilders je vodio kampanju protiv kako je zove “islamizacije” Evrope i zahtevao je da Holandjani, poput Britanaca, glasaju o članstvu u EU. Stensen ističe:

“Bregzit znači da se povrati suvereniteta. Tu se, medjutim, veliki deo zabrinutosti tiče imigracije.”

Ako pratite barže niz reku stignete do najveće evropske luke Roterdama. Kroz nju prolazi 465 miliona tona tereta godišnje – povezujući moćne ekonomije severne Evrope sa ostatkom sveta.

“Najveći deo prosperiteta u Holandiji i Evropi kao celini koji smo stekli tokom proteklih decenija zavisi od slobodne trgovine i protoka robe i ljudi.”, navodi Sjak Pope, Predstavnik luke Roterdam

Ovde je EU vidjena kao ekonomska katastrofa:

Još jednom Sjak Pope:

“S obzirom da u Evropi živi 500 miliona ljudi, to je najveća trgovinska zona, što je samo za sebe najveće tržište. A Holandija ima samo 16 miliona stanovnika.”

Pristalice EU su zgranute glasanjem o odlasku u Britaniji.

“Velika Britanija je veliki, veliki trgovinski partner Holandije. Postoje velike istorijske veze.”, navodi Fabijan Amtenbrink, Profesor sa Erasmus Univerziteta u Roterdamu.

Medjutim, vlada kolektivna zabrinutost povodom EU širom Evrope.

“Osnovno osećanje je da Brisel reguliše previše toga. Druga strana priče je da se proces donošenja odluka Brisela, odnosno EU, vodi daleko od očiju javnosti.”, dodaje Amtenbrink.

Holandski zakon čini, za sada, referendum o članstvu u EU malo verovatnim. Medjutim, s obzirom da se izbori održavaju marta naredne godine, zaraza od takozvanog Bregzita bi mogla da se oseti prvo u Holandiji jednoj od članica osnivača EU.

XS
SM
MD
LG