Linkovi

Netanjahu u Briselu; EU poručuje da neće slediti Ameriku


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i visoka predstavnica EU Federika Mogerini na konferenciji za novinare u Briselu, 11. decembar 2017.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i visoka predstavnica EU Federika Mogerini na konferenciji za novinare u Briselu, 11. decembar 2017.

Premijer Izraela je u poseti Briselu, gdje je od evropskih ministara mogao čuti kako je stav Unije jedinstven; Evropa neće slijediti Ameriku u priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Slijediće stav da rješenje bliskoistočnog pitanja leži u obnovi direktnih pregovora, rješenje koje podrazumijeva dvije države gdje će Jerusalem biti glavni grad za obje zemlje.

Dvadeset dvije godine su prošle od posljednje posjete izraelskih zvaničnika ovog nivoa Briselu. Doček premijeru Izraela je bio diplomatski odmjeren, a poruke koje je čuo od 28 evropskih ministara su bile jasne.

"Znate stajalište Evropske unije. Vjerujemo da je jedino realistično rješenje konflikta bazirano na dvije države, gdje bi Jerusalim bio glavni grad obje zemlje. To je naš stav i nastavićemo da poštujemo medjunarodni konsenzus o Jerusalimu sve dok se ne dogovori konačni status direktnim pregovorima. Vjerujemo da se obje strane mogu uključiti u te pregovore uz podršku medjunarodne zajednice. Najgora stvar koja se može sada da desi je eskalacija nasilja, oko svetih mjesta, u regionu i šire", rekla je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Mogerini je osudila napade na Jevreje u svijetu i Evropi, i napade na Izrael i njegove gradjane, uvjerena da to pogoduje samo onima koji ne žele konačno, mirno rješenje bliskoistočnog pitanja.

"Tri hiljade godina Izrael je glavni grad jevreskom narodu. Od kralja Davida do Jevreja u evropskim getoima, nikada nismo izgubili tu vezu. Ako se ona poriče, smiješni su pokušaji UN i UNESCO da se opovrgne istorija i istorijska istina. Jerusalim je glavni grad Izraela posljednjih 70 godina. Ono što je predsjednik Tramp uradio je da je stavio činjenice na sto, mir je baziran na realnosti, baziran na prepoznavanju stvarnosti", poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Premijer Izraela kaže da Amerika sada radi na novom mirovnom prijedlogu. Mislim da miru treba dati šansu, poručio je Netanjahu.

A izraelskom gostu su evropski ministri poručili - Evropa neće slijediti Ameriku.

"Francuska pozicija kada je riječ o odluci predsjednika Trampa je dobro poznata: to je pozcija EU. Svi znamo da Evropa želi da rješenje bliskoistočnog problema bude nadjeno pregovorima, kako bismo došli do rješenja koje podrazumijeva dvije države, a Jerusalim da bude glavni grad za obje zemlje", rekao je ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan.

Ministar spoljnih poslova Estonije, predsjedavajuće EU, Sven Mikser takođe je potvrdio stav EU:

"Dolaze teška vremena za bliskoistočni mirovni proces. Izjava predsjednika Trampa nije promijenila stajalište EU. Mi i dalje vidimo dvije države kao jedini put naprijed", istakao je Mikser.

A državni ministar za Evropu i Ameriku u britanskoj vladi, Alan Dankan izrazio je protivljenje odluci SAD.

"Ne slažemo se sa najavom priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Grad je podijeljen na istočni i zapadni dio, a istočni Jerusalim sigurno nije dio Izraela", rekao je Dankan.

Poruka sa sastanka je da Brisel ne vidi rješenje bliskoistočnog pitanja bez aktivnog učešća Amerike, najavljujući još snažniji diplomatski angažman kako bi se pregovori obnovili i doveli do mirnog i održivog rješenja.

XS
SM
MD
LG