Linkovi

SAD ukidaju regulativu neutralnosti interneta


Demonstranti nose simbolični budilnik na kome piše "Neutralnost interneta" na protestu ispred Federalne komisije za komunikacije u Vašingtonu.
Demonstranti nose simbolični budilnik na kome piše "Neutralnost interneta" na protestu ispred Federalne komisije za komunikacije u Vašingtonu.

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) u četvrtak je ukinula pravila "neutralnosti interneta", uvedena pre dve godine za vreme Obamine administracije, koja su garantovala jednaki pristup internetu. Umesto toga prihvaćena je politika koja će smanjiti regulativu većih internet provajdera i dati im široka ovlašćenja da odluče kojim sadržajima na internetu korisnici mogu da imaju pristup.

FCC je glasao sa 3:2 za plan koji je podržavao predsednik komisije Adžit Pai, kojeg je na tu poziciju postavio predsednik Donald Tramp. Pai se zalagao za "laku ruku" u regulativi velikih telekomunikacionih kompanija i okončanje prakse koju je doživljavao kao vladin "mikromenadžment interneta".

Sastanak je na kratko prekinut iz bezbednosnih razloga pre nego što je komisija glasala. Na video snimku sastanka vidi se da policajci sa psima ulaze u sobu. Nije saopšteno šta je bio razlog za prekid sastanka.

WATCH: Šta je "neutralnost interneta?"

Explainer: Net Neutrality
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Ova kontroverzna promena ukida politiku iz 2015. za koju se zalagao bivši predsednik Barak Obama. Ukidanje pravila neutralnosti interneta koje kompletan saobraćaj na internetu tretira kao jednak, izazvalo je više stotina javnih protesta i više od milion poziva članovima Kongresa u kojima su građani izražavali protivljenje Paijevom planu. Neke grupe za zaštitu potrošača obećale su da će pred sudovima osporiti nova pravila.

Njima se smanjuju restrikcije koje su velike provajdere kao što su Komkast, Verajzon i AT&T sprečavale da blokiraju ili naplaćuju veću cenu kompanijama koje im se ne dopadaju i sprečavale da 50 američkih država sprovodi sopstvena pravila u domenu internet sadržaja.

Pai kaže da će se njegovim planom okončati nepotrebna regulativa i većem broju Amerikanaca pružiti pristup internetu. Velikim internet provajderima se daje pravo da blokiraju rivalske aplikacije, usporavaju konkurentske usluge i nudi brža internet veza kompanijama spremnim da je plate.

"Pre 2015, pre nego što su uvedena ta pravila, imali smo slobodni i otvoreni internet", izjavio je Pai za NBC. "To je budućnost baš kao i tržišni, lagan pristup. Od toga imaju koristi i potrošači i preduzetnici. Svako u internet ekonomiji bolje stoji sa tržišnim pristupom."

Tim Berners-Li, britanski preduzetnik i tvorac interneta, izrazio je protivljenje promenama američke politike. Na onlajn platformi Medijum ove nedelje je izjavio - "Neutralnost interneta - princip da internet provajderi tretiraju svaki saobraćaj podjednako - je suština današnjeg interneta."

Berners-Li je upozorio da ako se Paijeva pravila usvoje "internet provajderi će imati moć da odluče kojim veb stranicama možete da pristupate i kojom brzinom će se učitavati sadržaj. Drugim rečima - moći će da odlučuju koje će kompanije imati uspeha na internetu, čiji se glasovi čuju - a koji se ućutkuju."

S druge strane, lobista za veliki telekomunikacione girme Džonatan Spolter, šef grupe USTelecom, odbacio je strahovanja protivnika promene.

"Iskreno se radujem budućim nedeljama, mesecima i godinama kada se nijedno apokaliptično predviđanje neće ostvariti", kazao je Spolter.

XS
SM
MD
LG