Linkovi

CPJ, Reporteri bez granica zabrinuti zbog nestanka Cvetkovića


Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve, nestao je u noći između 13. i 14. juna 2018. (Foto: YouTube screenshot)
Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve, nestao je u noći između 13. i 14. juna 2018. (Foto: YouTube screenshot)

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je vlasti u Vojvodini da preduzmu sve neophodne mere da pronađu Stefana Cvetkovića, uglednog novinara koji je nestao prošle noći.

"Veoma smo zabrinuti za Stefana Cvetkovića i smatramo da su srpske vlasti odgovorne za njegov bezbedan povratak kući", izjavio je predstavnik Komiteta za zaštitu novinara u EU Tom Gibson u Briselu.

Reporteri bez granica pozvali su vlasti u Srbiji i na Kosovu da rasvetle nestanak novinara Cvetkovića.

"Stojimo uz novinare Srbije u ovom teškom trenutku i pozivamo vlasti Srbije i Kosova da učine sve što mogu da rasvetle zabrinjavajući nestanak Stefana Cvetkovića što pre", saopštila je Paulina Ades-Mevel, šefica deska za Evropsku uniju i Balkan u Reporterima bez granica.

Ilir Gaši, programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija i član radne grupe za bezbednost novinara u Srbiji izjavio je da je zabrinut zbog Cvetkovićevog nestanka. On je rekao da se čini da je u toku obimna policijska akcija i da se nada da je Cvetković živ i zdrav, ali je ukazao da se bezbednosna situacija srpskih novinara u poslednje vreme pogoršala a da ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još nisu razrešena.

Nestao novinar Stefan Cvetković, potraga bez rezultata

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve, koji je istraživao brojne afere, a između ostalog i ubistvo lidera Srba sa severa Kosova Olivera Ivanovića, nestao tokom noći između srede i četvrtka. Automobil koji je koristio pronađen je otvorenih vrata i upaljenih svetala. Policija je započela intenzivnu potragu.

Prema pisanju medija, očevici su ispričali da je pored vozila, koji je vlasništvo Stefanovog oca i koji je Stefan koristio, pronađen ručni sat novinara sa pokidanim kaišem. Mediji prenose i da su novinari agencije Beta pokušali da stupe u kontakt sa Cvetkovićem, ali su mu svi poznati mobilni telefoni bili isključeni.

MUP je saopštio u četvrtak ujutro da je policijskoj stanici Bela Crkva prethodne noći prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke folskvagen "polo", na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla.

O ovom događaju odmah je obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je istog trenutka raspisala potragu sa Stefanom Cvetkovićem i za njim se intenzivno traga, saopštio je MUP.

U Belu Crkvu je iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije, saopštio je MUP. Poslati su i vodiči službenih pasa, a angažovana su i dva policijska helikoptera koji nadleću i pretražuju teren u okolini Bele Crkve.

Reagovao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je u Kruševcu rekao da policija intenzivno radi na rasvetljavanju slučaja. "Svakih 15 minuta me Gašić i Stefanović obaveštavaju. Rekao bih da su svi resursi na raspolaganju policiji i BIA-i u Beloj Crkvi. Nadam se da će uspeti da reše taj slučaj. Više detalja o ovom slučaju ne mogu da iznosim", rekao je Vučić.

Cvetković je tokom proteklih godina više puta rekao da mu je prećeno - 2013. godine je izjavio da su njega i njegovog sina presreli nepoznati muškarci, koji su vitlali oružjem i zapretili mu da će se njegovom sinu nešto dogoditi ukoiliko ne zaćuti. Tada je rekao da pretpostavlja da je pretnja stigla zato što je istraživao slučaj nezakonite nabavke lekova, podsećaju mediji.

Pretnje su nastavljene i 2015. kada je Cvetković pisao o zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.

Dve godine kasnije se sukobio sa lokalnim čelnicima vladajuće SNS koji su ga tužili za iznošenje laži i neistina, pa ga je po toj tužbi sud i osudio. Međutim, mesec dana kasnije, drugi sud je tu presudu poništio, a Cvetković je rekao da će, ako se tvrdnje SNS dokažu, "tužiti sam sebe".

Poslednji put u javnosti je pominjan kada je 19. maja ove godine ispričao medijima da je bio šest sati zadržava u Jarinju, na administrativnom prelazu između Sribije i Kosova, i da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je to bilo po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića. "Nisu imali drugi način da dodju do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu", rekao je Cvetković Beti nakon što je pušten.

On je u februaru mesecu u Beogradu održao konferenciju za novinare pod nazivom "Koliko košta likvidacija na severu Kosova", kada je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

XS
SM
MD
LG