Linkovi

Nestanak malezijskog aviona zauvek misterija?


Malaysia Missing Plane
Malaysia Missing Plane

Jedna od najvećih misterija u avijaciji možda će ostati nerešena. Istražitelji koji su pokušavali da pronađu avion Malezija Erlajnsa MH370 koji je nestao pre četiri godine, konstatovali su u izveštaju objavljenom u ponedeljak da ne mogu da utvrde šta se desilo.

Vođa tima istražitelja Kok Su Čon rekao je da „ne mogu da utvrde pravi uzrok nestanka aviona MH370 i da bi mogli da utvrde šta se desilo samo u slučaju da pronađu olupinu aviona“.

Članovi porodica nestalih putnika su nezadovoljni izveštajem i tvrde da je istraga puna propusta i da ima još mnogo pitanja na koja niko nije odgovorio.

Avion MH370 koji je leteo od Kuala Lumpura do Pekinga, sa 239 putnika, nestao je 8. marta 2014.

Zvanična potraga, koju su sprovodile vlade Australije, Malezije i Kine, obustavljena je u januaru 2017. pošto je pretraženo 119 hiljada kvadratnih kilometara Indijskog okeana. Ta potraga koštala je više od 150 miliona dolara.

Zbog pritiska porodica žrtava, malezijska vlada je u januaru 2018. postigla dogovor sa američkom firmom “Ocean Infinity” koja se bavi pretraživanjem dna okeana. Dogovor je bio da se kompaniji plati samo u slučaju da pronađe avion ili crnu kutiju.

Ipak, ni tragovi aviona niti letelica nisu pronađeni, a potraga je završena u maju.

XS
SM
MD
LG