Linkovi

Nestabilan indeks na svetskim berzama, Kina spremna za razgovore sa SAD


Kineski vicepremijer Han Ženg na razvojnom forumu u Pekingu

Uprkos rastu u poslednjih nekoliko dana indeks na svetskim berzama i dalje je nestabilan, što je rezultat trgovinskog rata između dve ekonomske sile – Amerike i Kine, koji je usledio nakon odluke Trampa da uvede snažne tarife na uvoz kineskog čelika i aluminijuma.

Međutim, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing saopštila je da je Kina spremna da se sastane sa američkim zvaničnicima i pokuša da pronađe rešenje za trgovinske probleme dve zemlje. U međuvremenu ministar spoljnih poslova Kine pozvao je američke vlasti da zaustave ekonomsko zastrašivanje tarifama.

Kako navodi Vol Strit Žurnal Amerika je tokom protekle nedelje zatražila od Kine da smanji tarife na američke automobile, kupi više američkih poluprovodnika i odobri američkim firmama veći pristup kineskom finansijskom sektoru.

Žurnal je takođe izvestio da postoji šansa da američki sekretar za finansije Stiv Mnučin otputuje u Kinu kako bi pregovarao o sporazumu.

Amerika je optužila Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, koja uključuje krađu trgovinske svojine i plasiranje robe na svetsko tržište sa ciljem da stvori utisak da su američki proizvodi mnogo skuplji.

Kina je negirala američke optužbe, a glavni ekonomski savetnik kineskog predsednika Liu He je u telefonskom razgovoru saopštio da je Kina sprema da brani svoje interese.

U međuvremenu Južna Koreja je najavila da je dobila izuzeće od tarifa na uvoz čelika, jer su u toku pregovori sa SAD o trgovinskim razlikama.

Visoki kineski zvaničnik upozorio je da če trgovinski rat biti štetan za obe strane i izazvati veći konflikt.

“Trgovinski rat nije ni u čijem interesu. Samo će dovesti do ozbiljnih posledica i negativnog uticaja. Verujemo da trgovinski protekcionizam, usmeren protiv trenda, neće dovesti nikud”, rekao je na razvojnom forumu u Pekingu kineski vicepremijer Han Ženg.

Han nije direktno spomenuo ime Donalda Trampa, na čije je najavljene tarife na uvoz kineskog čelika i aluminijuma Kina odgovorila podužom listom tarifama i carina na uvoz američkih proizvoda.

Han je pozvao sve globalne trgovinske partnere da “sarađuju jedni sa drugima kao putnici na istom brodu..i učine ekonomsku globalizaciju mnogo otvorenijom, inkluzivnijom, banalnsiranijom i delotvornijom za sve učesnike.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG