Linkovi

Neprijatan dan za mađarskog premijera u Briselu


Mađarski premijer Viktor Orban govori na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Briselu.
Mađarski premijer Viktor Orban govori na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Briselu.

Evropske institucije su se danas opet bavile Madjarskom - od zatvaranja izbjeglica u kontejnere, anti-evropskih annketa medju gradjanima, do Centralno-evropskog univerziteta, madjarska vlada je učinila sve kako bi izazvala nezadovoljstvo ovaj put evropskih parlamentaraca, nezadovoljstvo koje je madjarski premijer Viktor Orban imao priliku vidjeti uživo.

Danas definitivno nije bio prijatan dan za mađarskog premijera - pokušao je pred EP odbraniti posljednje poteze svoje vlade, a zauzvrat ga je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans informisao:

“Nedavno usvojeni madjarski zakon o obrazovanju vidjen je od strane mnogih kao pokušaj da se zatvori Centralnoevropski univerzitet koji je, po mome mišljenju, biser u kruni Evrope nakon podjela, slobodnoj Evropi....Komisija je to analizirala i danas odlučila da protiv Madjarske pokrene sudski postupak za kršenje evropskih zakona. Imate mjesec dana da odgovorite na našu zvanočnu obavijest o tome”.

"Predsjedniče Orban, vi znate da govorite laži, jer ste svjesni da EP ne brani interese američkih finansijera, već očekivanja mladih Madjara koji ne žele da ostanu bez dobrog univerziteta. Mi ne branimo samo Centralnoevropski univerzitet, već sve univerzitete, nauku, istraživanje, školstvoštitimo sve što naglašava demokratiju i to nije povezano samo sa univeritetom”, poručio je član Evropskog parlamenta iz Italije, šef grupe socijalista, Đani Pitela.

"Kada govorite o Madjarskoj, zamolio bih vas da budete kritični prema vašim predrasudama, ostanete uz istinu i mjerite nas jednakim aršinima kao i ostale. To je jedini način da budemo istinski Evropljani”, odgovorio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Narušili ste sve principe, a opet kažete da želite da ostanete u EU. Ja više cijenim euro-skeptike koji otvoreno kažu: ne volimo Uniju i hoćemo van! Vi želite da nastavite da uzimate novac evropskih fondova, ali ne želite i evropske vrijednosti. Kako bi ste to nazvali? Ne pretjerano hrabrim, ja bih rekao i sigurno ne u liniji politike bazirane na principima", izjavio je član Evropskog parlamenta iz Belgije, šef grupe liberal Gi Verhovštat.

Premijer Orban ima dugu istoriju sukoba sa Briselom - još prije šest godina ga je Evropska komisija tužila za pokušaj ukidanja medijskih sloboda, slijedila je onda serija istraga o tome da li Madjarska krži evropske zakone o nezavisnosti sudstva, nacionalne banke i zastite podataka...osudjivano je postavljanje bodljikave žice na granicama, zatvaranje migranata, zapaljive anti-migrantske izjave... ali sve dosadašnje istrage i procesi zvaničnog Brisela završavale su političkim nagodbama. Sam Orban je svoju vladu pred EP branio čak sedam puta a ovaj današnji će mu, bez obzira na sudbini posljednjeg koraka Komisije protiv Madjarske, vjerovatno ostati u sjećanju kao jedan od najneprijatnijih.

XS
SM
MD
LG