Linkovi

Nepredvidiva 2017. i neizvesna 2018. za predsednika Trampa


Donald Tramp u Beloj kući
Donald Tramp u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp bi do kraja nedelje trebalo da potpiše predlog poreske reforme i time ga pretvori u zakon. Tako se završava prva, nepredvidiva godina Trampovog mandata, u kojoj je bilo mnogo političke drame, a malo usvojenih zakona. Od početka je Tramp najviše brinuo o tome kako da zadovoljni svoje biračko jezgro, što je rizična strategija, ako se uzmu u obzir izbori za predstavnike u Kongresu sledeće godine.

Već u prvim danima na vlasti, Donald Tramp je rekao da će ispuniti obećanja iz kampanje.

“Od danas, našom zemljom će upravljati nova vizija. Od danas će biti samo Amerika na prvom mestu!”

Međutim, u 2017. Trampa je mnogo toga ometalo: od rasprava sa protivnicima na Tviteru, do neuspeha u usvajanju novog zakona o zdravstvenom osiguranju i istrage o dosluhu s Rusijom, kojoj se ne nazire kraj.

“Troše milione i milione dolara, a apsolutno nije bilo dosluha. Nisam ni telefonom razgovarao s nekim, nemam nikakve veze s Rusijom”.

Trampove muke u prvoj godini mandata odražavaju se i u lošim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, kaže analitičar Lari Sabato.

“Nije reč samo o tome da 60 odsto Amerikanaca ne odobrava to kako Tramp radi svoj posao. Ono što je zaista značajno jeste da je dvostruko više Amerikanaca koji vrlo negativno ocenjuju način na koji Tramp obavlja svoju funkciju, u odnosu na one koji njegov učinak ocenjuju vrlo pozitivno”.

Tramp očekuje veću podršku posle usvajanja poreske reforme – čime je ujedno osigurao da jezgro birača ostane uz njega, kaže analitičar Robert Džons.

“Mislim da su oni koji ga podržavaju čvrsto uz njega. Vidimo da Tramp ima bazu pristalica, koja se verovatno neće osuti. Među belim evangelistima, na primer, podržava ga sedam od deset“.

Demokrate su izgubile bitku u vezi sa poreskom reformom, ali su imale uspeha na nedavnim izborima, tako što su Trampa stavile u prvi plan, čime su ujedno pripremile teren za moguće nove pobede na izborima za Kongres 2018.

“Poreska reforma će biti veliko opterećenje za republikance. Ako to još nisu shvatili, shvatiće u novembru sledeće godine”, rekao je Čak Šumer lider demokrata.

Istorijski gledano, izbori za Kongres nisu bili povoljni za predsednike u prvom mandatu, kaže Moli Rejnolds.

“Predsednikova stranka obično izgubi na izborima za Kongres tokom prvog predsedničkog mandata, a situacija je još gora kada je predsednik nepopularan. S obzirom na to gde je Tramp trenutno politički, to bi svakako moglo da utiče na rezultat republikanaca u 2018”.

Najveći izazov za Trampa je da proširi bazu svojih pristalica, kaže istraživač javnog mnjenja Frenk Njuport.

Ako hoće viši rejting, mora da pokrene demokrate i neopredeljene, ali sa podrškom od 30 odsto koju kod njih ima sada – to je veoma teško”.

Ako se nešto ne preokrene, Tramp će verovatno doživeti sudbinu svojih prethodinka Baraka Obame i Džordža Buša, koji su doživeli poraze na izborima na polovini svog prvog mandata.

XS
SM
MD
LG