Linkovi

Gabrijel: Neophodna normalizacija Beograd-Priština


Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabriel, levo, tokom konferencije za štampu sa premijerom Kosova Isom Mustafom u Prištini, 13. aprila 2017. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Мinistar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel rekao je u četvrtak u Prištini da su dijalog i normalizacija odnosa između Beograda I Prištine neophodni, kako bi obe zemlje nastavile put ka evropskim integracijama. Sa njim se složio i premijer Kosova Isa Mustafa.

“Miran odnos između Kosova i Srbije je uslov za članstvo u Evropsku uniju”, rekao je nemački šef diplomatije Zigman Gabrijel nakon sastanka sa premijerom Kosova Isom Mustafom. On je kazao da treba izbegavati provokacije i prihvatiti realnost i poručio poslanicima kosovske opozicije da ratifikuju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

"Vi ste i ranije naveli da postoji velika želja za liberalizacijom viza u vašoj državi jer ste jedina zemlja koja je ostala bez liberalizacije. Dakle još jednom, naša ambasada je upoznata, a i visoka predstavnica Mogerini nam je rekla da je Kosovo napravilo veliki napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i sada je bitna demarkacija sa Crnom Gorom i moja poruka vama i vašim poslanicima je da fiksirate odnose koje imate sa Crnom Gorom koji nisu problematični", rekao je Gabrijel.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je dijalog sa Srbijom, kad je Kosovo u pitanju, nema alternativu. On je govoreći o demarkaciji sa Crnom Gorom kazao da je to završeno i da o tom pitanju sa Podgoricom više ne može da se pregovara.

"Smatramo da druge granice, osim one koju su utvrdile dve komisije, nema. Nemamo o čemu ponovo da pregovaramo sa Crnom Gorom. I pored toga što je Crna Gora bila korektna i mi imamo odlične odnose sa njima, mi nemamo argument da kažemo Crnoj Gori da nam ustupi teritoriju i da taj deo pripadne Kosovu", kazao je Mustafa.

Premijer i ministar spoljnih poslova Nemačke razgovarali su i o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

"Kosovo ima pravo i želi da ima suverenu vojsku kao i svaka druga država, ali sve to treba da bude urađeno u razgovoru sa drugim zajednicama. Tu bi trebalo da pomognu i susedne zemlje i EU", rekao je Gabrijel.

"Mi imao planove za uspostavljanje vojske i Kosovo treba da je ima. Ali postoji saglasnost svih političkih strukutra na čelu sa predsednikom da se to uradi u koordinaciji sa NATO-om, zemljama EU i SAD-om kao i da dobijemo podršku svih zajednica kako bi to učinili kroz ustavne promene", kazao je premijer Kosova Isa Mustafa.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel sastao se u Prištini i sa kosovskim kolegom Enverom Hodžajem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG