Linkovi

Nemačka zatvorila ambasadu u Ankari


Policajac stoji ispred nemačkog konzulata u Ankari.
Policajac stoji ispred nemačkog konzulata u Ankari.

Nemačka diplomatska predstavništva i škole zatvorene su u Turskoj iz bezbednosnih razloga, zbog pretnje terorističkog napada.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je novinarima u Berlinu da su službe bezbednosti primile verodostojne informacije o tome da se priprema napad, što je dovelo do zatvaranja ambasade u Ankari, generalnog konzulata u Istanbulu i nemačkih škola u oba grada.

U pitanju je neophodna mera predostrožnosti da bi se zaštili nemački gradjani, izjavio je Štajnmajer. On je naveo da Nemačka pokušava da prikupi više podataka o razvoju bezbednosne situacije u Turskoj, i pohvalio tursku policiju zbog saradnje pod trenutnim okolnostima.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke apelovalo je na nemačke gradjane da izbegavaju diplomatske zgrade u Turskoj i slede savete o putovanjima u narednih nekoliko dana. Za to vreme, kurdska militantna grupa povezana sa Kurdistanskom radničkom partijom PKK preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad u Ankari u nedelju, u kome je ubijeno 37 osoba.

XS
SM
MD
LG