Linkovi

Putin, Porošenko i Oland kod Merkel


Razgovori lidera Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske u Berlinu
Razgovori lidera Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske u Berlinu

Lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske razgovaraju u Berlinu o oživljavanju mirovnog sporazuma iz Minska, čiji cilj je političko rešenje sukoba u istočnoj Ukrajini.

U svetlu porasta napetosti između Zapada i Istoka, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je predsednike Rusije, Ukrajine i Francuske, Vladimira Putina, Petra Porošenka i Fransoa Olanda na sastanak na kojem bi trebalo da bude procenjena implementacija sporazuma iz Minska od poslednjeg susreta četiri lidera, te utvrđeni naredni koraci.

Međutim, izgledi za postizanje značajnog napretka na sastanku nisu veliki. Nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je uoči današnjih razovora da će, između ostalog, biti raspravljano o povećanju broja područja gde su sukobljene strane fizički razdvojene da bi se osnažilo primirje i sprečilo zaoštravanje sukoba.

Putin boravi u prvoj poseti Berlinu od početka sukoba u Ukrajini 2014. godine i to dan uoči susreta 28 lidera Evropske unije na kojem bi trebalo da se raspravlja o odnosima sa Rusijom, uključujući i sankcije uvedene Moskvi, koje ističu krajem godine.

XS
SM
MD
LG