Linkovi

Nemačka osudila skup desnih ekstremista u Šarlotsvilu


Nemačka kancelarka Angela Merkel

Nemačka vlada je osudila subotnji skup ekstremista u Virdžiniji koji je prerastao u nasilje, poručivši da je Berlin solidaran sa onima “koji stoje mirno protriv takvih agresivnih ekstremno desničarskih gledišta.”

Američke vlasti istražuju nasilne proteste u Šarlotsvilu u kojima je stradala jedna žena nakon sukoba izmedju belih rasista i demonstranata zbog plana da se ukloni statua generala Konfederacije tokom američkog Gradjanskog rata Roberta Lija. Slične demonstracije su održane u durgim američkim gradovima poput Nju Orleansa i Sijetla.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert je rekao da nemačka vlada stoji uz one koji su se usprotivili demonstrantima:

Ali mora se reći da su pored pomenutog napada automobilom to bile apsolutno odvratne scene na ovom maršu ekstremne desnice. Tu je bilo reči o užasavajućem rasizmu, antisemitizmu i mržnji u najgoroj mogućoj formi i kad god smo svedoci takve retorike ili takvih prizora, to je odvratno. Potpuno je u suprotnosti sa onim za šta se kancelarka i nemačka vlada zalažu politički i smo solidarni smo sa onima koji mirno ustaju protiv takvih agresivnih gledišta ekstremne desnice.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG