Linkovi

"Nema naređenja o povlačenju vojske SAD iz Avganistana"


Komandant NATO snaga u Avganistanu Skot Miler

Američki komandant međunarodnih snaga u Avganistanu Skot Miler rekao je da nije dobio nikakvo naređenje za povlačenje vojnika iz te zemlje, samo nekoliko dana pošto su neki zvaničnici u Vašingtonu nagovestili da bi predsednik Tramp mogao da povuče 7 od 14 hiljada vojnika.

"Čuo sam iste glasine. Ali nisam dobio nikakva naređenja, ništa se zapravo nije promenilo. U istom smo broju kao i juče, bićemo isti i sutra", rekao je Miler u provinciji Nangarhar gde se sastao sa guvernerom te provincije.

"Ali, i ako dobijemo takva uputstva važno je da znate da i ćemo i dalje biti uz avgananistanske bezbednosne snage. Čak i ako smanjimo broj vojnika, bićemo OK", kaže Miler.

Saradnici predsednika Avganistana Ašrafa Ganija tvrde da će, čak i ako se američki vojnici povuku, avganistanske snage moći same da brane zemlju.

Zalmaj Kalilzad, izaslanik SAD za Avganistan (arhivska fotografija)
Zalmaj Kalilzad, izaslanik SAD za Avganistan (arhivska fotografija)

Vesti o mogućem povlačenju američke vojske stigle su u isto vreme kada je specijalni izaslanik SAD za Avganistan Zalmaj Kalilzad održao sastanak sa talibanima o potencijaonom mirovnom sporazumu.

SAD su krenule u vojnu akciju u Avganistanu pre 17 godina kako bi pomogle tamošnjim snagama da se izbore sa talibanima.

Od tada je poginulo 150 hiljada ljudi među kojima su i pripadnici snaga bezbednosti i civili.

Rat u Avganiastanu koštao je Vašington hiljadu milijardi dolara.

Bez obzira na to, talibani i dalje kontrolišu više od polovine teritorije u Avganistanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG