Linkovi

Merkel: Iran nije pretnja samo Izraelu


Nemačka kancelarka Angela Merkel i izraelski premijer Benjamin Netanjahu za vreme susreta u Jerusalimu, 24. februara 2014.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i izraelski premijer Benjamin Netanjahu za vreme susreta u Jerusalimu, 24. februara 2014.

Nemačka vidi Iran kao potencijalnu pretnju, ne samo Izraelu nego i evropskim zemljama, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Jerusalimu

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jerusalimu, izraelski premijer i nemačka kancelarka izrazili su zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa.

Mi tu pretnju vidimo ne samo kao pretnju državi Izrael nego i Evropi. Ako pogledate programe razvoja raketa u Iranu, videćete da su stvari tesno povezane kada je u pitanju nuklearni kapacitet i kapacitet za posedovanje balističkih raketa na raspolaganju.”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su svetske sile razgovarale o mogućnosti da Iran nastavi sa obogaćivanjem uranijuma do izvesne granice, kao deo konačnog sporazuma.

"Mislim da je to greška i ne krijem svoj stav. Kažu – ko se još slaže sa vama? Otprilike svi ostali na Bliskom istoku, svaki lider sa kojim sam razgovarao na Bliskom istoku se slaže sa tom pozicijom, bilo da to kažu javno ili ne. Zašto? Jer da Iran zaista želi civilnu nuklearnu energiju, ne bi imao potrebu za obogaćivanjem uranijuma, niti za centrifugama.”

Na pitanje da li se slaže sa Netanjahuom, kancelarka Merkel nije dala direktan odgovor.

"Jasno je da postoje različita mišljenja u pogledu tih pregovora i da li oni treba da se održavaju. Mi smo izabrali put niskog obogaćivanja i verujem da možemo da uspemo. Možemo da očekujemo da će se uspostaviti odredjeni mehanizam zaštite kako Iran u bliskoj budućnosti ne bi posedovao nuklearni vojni kapacitet. No, pitanje je da li možemo da ostvarimo rezultat bolji od sadašnjeg stanja stvari. Rešili smo da učestvujemo u pregovorima, jer verujemo da je to bolje nego status quo.”

Nemačka kancelarka posetila je Jerusalim sa svojim kabinetom kako bi obeležila gotovo 50 godina bilateralnih veza sa Izraelom, koji je delom osnovan kao utočište za preživele holokausta. Izraelski predsednik Šimon Peres danas je uručio Angeli Merkel predsedničku medalju za izuzetne zasluge. Merkel je medjutim poručila i da će mir na Bliskom istoku zahtevati “bolne ustupke obe strane”, što podrazumeva i izraelsko odustajanje od politike izgradnje naselja na Zapadnoj obali.
XS
SM
MD
LG