Linkovi

Nelegalna gradnja u Novom Pazaru - nemoć države ili test međuetničkih odnosa?


Naći način da se slučaj reši, bez sukoba: Aleksandar Vučić, premijer Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)
Naći način da se slučaj reši, bez sukoba: Aleksandar Vučić, premijer Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Nedozvoljena i nezakonita gradnja, koju u centru Novog Pazara poslednjih meseci sprovodi Mešihat islamske zajednice, postala je poslednjih nedelja jedno od gorućih pitanja u javnosti u Srbiji i problem koji, sudeći po izjavama najvišeg zvaničnika Srbije, premijera Aleksandra Vučića, ima potencijal da preraste i u međuetnički incident.

U centru Novog Pazara, na javnom zemljišu, bez potrebnih dozvola, niče čitava višespratna zgrada, država Srbija ne reaguje iako postoji presuda nadležnog suda da se objekat mora ukloniti, a broj zvaničnika, državnih funkcionera i političara koji se oglašavaju tim povodom sve je veći.

Iako sam tvrdi da nema ništa sa spornom gradnjom u Novom Pazaru, u centru ovih zbivanja je bivši muftija i bivši prvi čovek Islamske verske zajednice u Srbiji, danas poslanik vladajuće većine u Skupštini Srbije, Muamer Zukorlić.

Zukorlić insistira na tome da ne gradi on sporni objekat, već Islamska zajednica. Gradnja se, nastavlja, odvija u više faza, a poslednja je počela letos.

Nasuprot njegovih tvrdnji da nije umešan u ovaj slučaj, beogradski dnevnik "Blic" objavio je fotografiju Zukorlića kako obilazi sporne radove.

Međutim, bivši muftija je u emisiji "Kažiprst" na TV B92 16. novembra izjavio da neće biti rušenja divljeg objekta i zapretio svakome ko to pokuša. "Poručujem da niko ne krene u rušenje jer ako krene, imaće probleme. Bošnjaci imaju dva stuba svog opstanka: Islamsku zajednicu i Univerzitet. Kad im udarite na vitalne interese, brane se kako znaju i umeju", izjavio je Zukorlić.

U razgovoru za regionalnu televiziju N1, Zukorlić na pitanje direktno odgovara da ne postoji dozvola za gradnju. Na opasku da se ne može graditi nelegalno, odgovara: "Vidite da može". Upitan zašto Islamska zajednica ne poštuje zakone ove države, kaže: "Zato što se prema njoj ne poštuju zakoni ove države".

Bivši muftija je istakao da će prvi osuditi svaki nelegalni akt, ali da ne želi da se pomiri sa stigmatizacijom. "Ovo je hajka u kojoj učestvuju političari i mediji. Od milion nelegalnih objekata mi smo razapinjani danima na naslovnicama. Nije dobro za ugled Islamske zajednice da gradi bez dozvole. Ali, naravno da nije dobro ni kad vam ne daju građevinske dozvole. Neko vam ne da da nešto ostvarite po zakonu. Jedino u Novom Pazaru državni organi su gradili bez dozvole", izjavio je Zukorlić.

Ista televizija prenela je tvrdnje gradske uprave Novog Pazara da su nemoćni jer su sedam puta pokušavali da zatvore gradilište, dva puta da ga sruše, ali pomoć policije nisu dobili. Obrazloženje policije jednom je bilo – bezbednosni razlozi.

Beogradski novinari su sa ovim problemom izašli pred premijera Aleksandra Vučića. Na pitanje zbog čega država ne reaguje, premijer je oštro odgovorio: "Hoćete da imamo sukob pravoslavaca i muslimana? Ja neću. To ne znači da svaki musliman može da radi nešto je protivzakonito, ali dajte nam način da vidimo kako ćemo da primenimo zakon i da pokušamo da pronađemo taj način, a ne da ulazimo u rat i u sukobe", kazao je Vučić.

On rekao da "neće da pošalje 1.000 žanrdarma da bi smo se tukli sa muslimanima", te da "ne želi krvoproliće u Srbiji". "Kako to da srušimo? Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši (objekat) bez prisutnih 5.000 ljudi? Pa neće i već vam je to rekao i sada ja pitam da me posavetujete kako da to srušimo", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, neko treba da kaže "da se sačeka i da se smiri stanje".

“Hoćete li da imamo rast sledeće godine tri odsto i da imamo više zaposlenih? E, to ne može ako se razbijaju glave. Sit sam razbijanja glava”, poručio je predsednik Vlade Srbije.

Nakon ove reakcije, oglasio se zaštitnik građana Saša Janković. On je izjavio da Vučić, svojom izjavom o nelegalnoj gradnji, zapravo zloupotrebljava funkciju predsednika Vlade, "gasi poslednja svetla vladavine prava i stvara versku netrpeljivost u Srbiji".

"Vučić nema pravo da suspenduje zakone Srbije po svojoj proceni. On pravi svojevrstan 'državni udar' tako što preuzima nadležnosti svih državnih organa i institucija i potčinjava ih političkoj volji i interesima. Njegove izjave o tome da zakon neće biti primenjen u slučaju najdrskije bespravne gradnje u Novom Pazaru uništavaju vladavinu prava, pravnu sigurnost, pravo svojine i jednakost svih pred zakonom", naveo je Janković u saopštenju.

Janković je ocenio da je Vučićeva ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značio rat sa muslimanima i razbijanje glava "najgrublja manipulacija" jer bespravna gradnja nije osobina muslimana, već izraz bezakonja koga ima među pripadnicima svih vera i nacija.

"Zaštitnik građana poziva predsednika Vlade da se vrati svojim Ustavom i zakonom propisanim ovlašćenjima i da prestane da sa mesta predsednika Vlade upravlja svim državnim funkcijama, jer država nije jedan čovek", naveo je Janković.

Ombudsman je, takođe, naveo da su tokom nedavne posete Novom Pazaru opštinske vlasti i veliki broj građana muslimanske vere od njega zatražili da nadležne državne organe privoli da rade po zakonu koji mora da bude isti za sve.

"Predsednik opštine Novi Pazar uručio je Zaštitniku građana svu dokumentaciju, uključujući i pisano odbijanje MUP-a Srbije da asistira u rušenju nelegalnog objekta. Međutim, izjave predsednika Vlade jasno su ukazale da uzrok problema nije greška bilo kog službenika, već premoć sile i politike nad zakonom i ravnopravnošću građana", naveo je Janković.

Ombudsman je kasnije pokrenuo i postupak kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova, povodom dopisa u kojem se navodi da zbog bezbednosne procene u Novom Pazaru policija neće pružiti asistenciju za izvršenje sudske presude o uklanjanju nelegalno podignutog objekta i obustavljanju radova koji su u toku. Janković je rekao da mu je takav akt MUP-a prezentovala opština Novi Pazar.

Na to je reagovala državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić, koja je izjavila da je zaštitnik građana Saša Janković počeo predsedničku kampanju i nazvala ga licemernim zbog toga što nije primećivao nezakonite objekte u Novom Pazaru dok su "njegovi politički istomišljenici bili na vlasti".

Naime, ime Saše Jankovića u poslednje vreme pojavljuje se u javnosti i kao mogućeg predsedničkog kandidata na izborima sledeće godine. Janković se o tome nije izjašnjavao, naglašavajući da nastavlja da radi kao zaštitnik građana.

Muamer Zukorić je otišao i dalje u osudi istupa Jankoviča, pozvavši ga da podnese ostavku. "Janković je svojom izjavom o navodnom državnom udaru izašao iz svoje nadležnosti, zloupotrebio svoju poziciju i zloupotrebio ulogu zaštitnika građana. Njegova izjava da se dopuštanjem nelegalne gradnje u Novom Pazaru podriva država apsolutno je netačna i predstavlja zloupotrebu državnih pozicija zaštitnika građana i gradskih vlasti u Novom Pazaru. Uloga zaštitnika građana je da uvek bude na strani građana kada su u pravu, pa čak i kada nisu u pravu. Ovo je presedan gde jedan zaštitnik građana brani državni poredak", rekao je Zukorlić i dodao da Janković ima "pravo da vodi predsedničku kampanju, ali ne i da zloupotrebljava funkciju ombudsmana".

Saša Janković uzvratio je da zahtev bivšeg muftije kao podstrek. "Izjava Zukorlića da je presedan da zaštitnik građana brani državni poredak je najveća podrška u mom radu. Moj posao i jeste da štitim državni poredak, a ne da stavljam pojedinca, bilo iz opozicije ili vlasti, iznad zakona. Moja uloga je da štitim javni interes, a ne lični, privatni, politički, verski ili bilo koji drugi interes. Dakle, jednakost svih pred zakonom", izjavio je Janković za "Blic".

Napetost unutar vladajuće koalicije

Afera je nastavla da izaziva tenzije i unutar vladajuće koalicije u Srbiji. Reagovao je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji je rekao da razume premijera Aleksandra Vučića koji uzima u obzir specifičnosti situacije u Novom Pazaru, ali da zakon mora da se poštuje i da nema povlašćenih.

"Siguran sam da su mu važni zakoni. Premijer je bio eksplicitan da zakoni moraju da važe za sve i da će se primenjivati, naravno, u skladu sa okolnostima koje postoje", rekao je Ljajić.

Međutim, njegova stranka, SDP, prethodno je reagovala mnogo oštrije. Saopštila je da su konačno pale maske i da je Vučić izabrao Zukorlića.

Ipak, Ljajić je rekao da ovo nije posao ni za politiku, ni za ministre u vladi, pa ni za njega. "Poslednji sam izneo stav jer sam mislio da će se problem rešiti kroz institucije sistema i da će nadležni uraditi svoj posao", rekao je Ljajić.

"Kada je neko na poziciji na kojoj je Vučić, ja potpuno razumem da mora da vodi računa i o okolnostima u kojima se određeni zakoni sprovode, da se ne dogode posledice po građane. Najvažniji mi je stav da nema selektivne primene zakona", istakao je Ljajić.

Ustvrdio je i da Zukorlić nikada nije tražio građevisnku dozvolu za sporni objekat.

"Nikada nijedan zahtev za bilo koji objekat koji su branili nije podnet. Tu je bila vlast i SPS i Ugljaninov SDA i naša vlast i mislite da niko nikada nije izdao dozvolu. Problem je što nijedan zahtev nije podnet", istkao je Ljajić.

Ljajić kaže da je opštini u interesu da Zukorliću izda dozvolu za gradnju, jer se na taj način puni opštinski budžet, a od komunalnih priključaka za objekat u centru grada slilo bi se više hiljada evra. Dodaje da, zahtev nikada nije podnet, a da Zukorlić to nije ni mogao da uradi jer se sporni objekat ne vodi na njega.

U odbranu premijera stao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je rekao da su napadi na Vučića primer "stavljanja mržnje i političkog interesa iznad interesa Srbije". On je upitao zašto ostali nisu rušili objekte Muamera Zukorlića i rekao da je po nalogu Demokratske stranke povlačio Žandarmeriju iz Novog Pazara.

"Zašto onda sve dosadašnje vlasti nisu rušile taj objekat, već sam kao ministar unutrašnjih poslova po političkom nalogu u vreme vlasti Demokratske stranke morao da povlačim Žandarmeriju u Novom Pazaru? Tada se Saša Janković, a ni drugi, nisu oglašavali", naveo je Dačić u saopštenju.

On je rekao da Vučić nije rekao da zakon ne važi za Zukorlića, već da se mora voditi računa o stabilnosti i izbegavanju širih sukoba, i iznaći rešenje problema dogovorom. To je suština politike kao javne delatnosti, ocenio je Dačić.

Sa druge strane, Bošnjačko nacionalno veće iz Novog Pazara optužilo je premijera da je člana svoje vladajuće koalicije (Zukorlića) javno stavio iznad zakona. U saopštenju BNV se navodi da je Vučić tako usmeno, preko medija, davao naloge pravosudnim organima i policiji da ne ruše taj objekat i time narušio vladavinu prava i sistem pravne države.

"Davanjem usmenih instrukcija preko medija Vučić je još jednom potvrdio da u Srbiji ne funkcioniše nezavisno i slobodno pravosuđe. BNV takođe izražava protest zbog činjenice da je Aleksandar Vučić člana svoje vladajuće koalicije takozvanog 'muftiju Zukorlića' javno stavio iznad zakona, čime je srušio princip jednakosti pred zakonom", navodi se u saopštenju.

BNV smatra da je Vučić, na taj način, kao premijer pozvao na bezakonje i divlju gradnju, čime se, kako se navodi, "nastavlja urbicid u sredinama gde žive Bošnjaci".

XS
SM
MD
LG