Linkovi

Nejasno zbog čega je generalu Dikoviću odbijena viza za SAD


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković (AP Photo/Darko Vojinovic)
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković (AP Photo/Darko Vojinovic)

Šta su razlozi zbog kojih načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković nije dobio američku vizu, iako je dobio poziv iz SAD da održi vojna predavanja? U Stejt departmentu i ambasadi SAD odbijaju da komentarišu ovaj slučaj, dok mediji u Srbiji nagađaju da su Amerikanci ljuti na Dikovića zbog njegovog odnosa prema Rusiji.

Američka ambasada u Beogradu odbila je da izda vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću, iako je dobio poziv iz Sjedinjenih Država da održi vojna predavanja u SAD.

Za sada, i u Stejt departmentu, kao i u Ambasadi SAD u Beogradu odbijaju da komentarišu ovaj slučaj, pozivajući se na Zakon o imigraciji i državljanstvu, koji im zabranjuje da govore o pojedinačnim slučajevima sa izdavanjem viza.

Ni sam Diković nije danas želeo da komentariše odbijanje ambasade da mu izda vizu za odlazak na Konferenciju načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, na koju ga je pozvao načelnik Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD Džozef Danford.

Prilikom posete Spomen-sobe Kosmetskim žrtvama, Diković je kratko rekao je da to nije mesto na kome treba postavljati pitanja i da nije zgodno u takvim okolnostima da priča o američkoj vizi.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je tim povodom da ne razume odluku američkih vlasti da ne daju vizu Ljubiši Dikoviću, da se ona loše odrazila na vojne odnose dve zemlje i da ne doprinosi daljoj saradnji. Vulin kaže da nije stiglo zvanično objašnjenje zašto se to dogodilo i izražava nadu da će Sjedinjene Države razmotriti svoju odluku.

A kako komentarišu mediji u Srbiji, razloge za to što Diković nije dobio američku vizu treba tražiti u odnosu na načelnika Generalštaba Vojske Srbije prema Rusiji, kao i tome da je krajem septembra bio u službenoj poseti Moskvi i Minsku, kada je prisustvovao izvođenju vežbe ruske i beloruske vojske "Zapad 2017".

XS
SM
MD
LG