Linkovi

Neizvesni izbori u Britaniji


Britanski premijer i lider Konzervativne stranke Dejvid Kameron i njegova žena, Samanta, izlaze sa biračkog mesta u Spelzberiju u Engleskoj, dok su ispred birališta održani protesti.
Britanski premijer i lider Konzervativne stranke Dejvid Kameron i njegova žena, Samanta, izlaze sa biračkog mesta u Spelzberiju u Engleskoj, dok su ispred birališta održani protesti.

U Velikoj Britaniji danas se održavaju izbori za idućeg premijera i članove parlamenta. Ankete pokazuju da bi izborni rezultati mogli da primoraju bilo koju od dve vodeće britanske partije da osnuju koalicionu vladu.

Izbori koji bi mogli da promene britansku političku scenu... Prema nacionalnom istraživanju javnog mnjenja pred početak izbora, Konzervativna stranka aktuelnog premijera Dejvida Kamerona imala je malu prednost nad glavnom opozicionom Laburističkom strankom Eda Milibenda.

Ankete takođe pokazuju da bi izborni rezultati mogli da primoraju bilo koju od dve vodeće britanske partije da osnuju novu koalicionu vladu sa nekom od nekoliko drugih stranaka koje će dobiti manji deo od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta.

“I dalje sam skeptičan da bi ulazak u koaliciju sa većim uticajem Škotske nacionalne stranke bio koristan za Englesku”, kaže advokat Kris Hempton.

“Bilo bi lakše ako bi jedna, većinska stranka bila na vlasti, ali nadam se da će i koalicija da funkcioniše”, ističe glasač Natali Vojcikjevič.

Torijevac Dejvid Kameron obećao je da će ukoliko bude ponovo izabran, raspisati referendum o ostanku Velike Britanije u 28-članoj Evropskoj uniji.

“Bilo je mnogo zastrašivanja. Ne mislim da ima razloga za brigu. Referendum o EU je nešto što bi me zabrinulo, ali nemam ništa protiv da se raspiše”.

Pitanje nezavisnosti Škotske od Britanije ostaje glavno pitanje iako je Škotska prošle godine glasala protiv otcepljenja. Međutim, Škotska nacionalna partija, odnosno SNP, oporavila se od referenduma i po svemu sudeći će ubedljivo da porazi laburiste u Škotskoj. Liderka SNP-a, Nikola Sturdžon osnažila je svoju poziciju što je za jedne sjajna vest, a za druge zastrašujuća.

SNP bi mogao da osvoji svih 59 škotskih mesta u parlamentu što bi zbrisalo opozicione laburiste sa političke mape tog njihovog glavnog uporišta, a lidera Eda Milibenda ostavilo bez većinske vlade. Milibend je nedavno jasno rekao da ne želi da ulazi u koaliciju sa SNP-om mada izbor neće biti lak. Vladati sa SNP-om, ili ne vladati uopšte.

Sturdžon je zapretila da će blokirati laburistički budžet ukoliko Milibend odbije da sarađuje, ali ni Škotskoj nacionalnoj stranci to ne bi išlo u prilog. Ukoliko bi svoj glas umesto Milibendu dala konzervativcima, to bi značilo da bi na vlasti opet bili torijevci, koji su izuzetno nepopularni u Škotskoj.

Analitičari su ove izbore nazvali najneizvesnijim u ovoj generaciji sa mogućim značajnim posledicama.

XS
SM
MD
LG