Linkovi

Neizvesan trgovinski dogovor SAD i Kine


Sekretar za finansije SAD Stiv Manučin (levo) sa kineskim vicepremijerom Vangom Jangom pred razgovore o trgovinskim odnosima Kine i SAD u Vašingtonu
Sekretar za finansije SAD Stiv Manučin (levo) sa kineskim vicepremijerom Vangom Jangom pred razgovore o trgovinskim odnosima Kine i SAD u Vašingtonu

SAD i Kina, dve najveće svetske ekonomije, počele su razgovore o trgovini, u kojima Vašington traži “pravednije odnose i veći reciprocitet” kako bi smanjio prošlogodišnji trgovinski deficit prema Pekingu od 309 milijardi dolara.

Sastanak kineskih i američkih zvaničnika održan je u Vašingtonu, a obraćanje novinarima je otkazano iz nepoznatih razloga. Tokom razgovora, američki sekretar za ekonomiju Vibur Ros rekao je kineskom vicepremijeru Vangu Jangu da se mora stvoriti balans u trgovini tako što će se povećati izvoz američke robe u Kinu, i da se moraju otkloniti postojeće prepreke za to.

Vang je odgovorio da je trgovina između dve zemlje realna opcija, ali i upozorio da će konfrontacija naštetiti interesima obe strane i da je dijalog neophodan.

Američki sekretar za finansije Stiv Manučin ocenio je da trgovina između SAD i Kine može da se uveća jedino ako postoje fer i uravnoteženi ekonomski odnosi između dve zemlje.

Posle sastanka kineskog predsenika Ši Đinpinga sa Trampom u aprilu, dozvoljen je uvoz prerađevina od govedine u Kinu.Ipak, za sada je neizvesno da li će biti postignut novi trgovinski sporazum između Amerike i Kine.

XS
SM
MD
LG